20220125 tweede kamer geert wilders pvv

Geert Wilders eist Kamerdebat over stikstof-uitspraken Hoekstra en kritiek Rutte: 'Ruzie in het kabinet!'

Politiekaug 19 2022, 11:03
Geert Wilders dat er volgende week een plenair debat plaatsvindt in de Tweede Kamer over de uitspraken van Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen voor 2030... en Mark Rutte's kritiek op die uitspraken. "Ruzie in het kabinet," schrijft Wilders, en dus dient hij een debatverzoek in.
Wopke Hoekstra kwam vandaag in het nieuws omdat hij als CDA-leider (en minister, haha) daadwerkelijk een bommetje onder de coalitie heeft gelegd. Hij zei namelijk opeens dat de stikstofdoelen niet langer heilig zijn voor zijn partij. Oké, ja, er moet van hem wel uiteindelijk een reductie komen van 50%, maar dat kan ook op andere manieren, en het hoeft niet al voor 2030 te gebeuren. Dat kan best langzamer.
Mark Rutte heeft daar op gereageerd door te stellen dat die uitspraken staatsrechtelijke op het randje zijn. Want Hoekstra spreekt a) als minister maar niet namens het hele kabinet en b) als CDA-leider terwijl hij minister is. Dat is een beetje vreemd, aldus Rutte, die verder inhoudelijk natuurlijk niet op de materie ingaat, want als de nepliberaal ergens wars van is, dan is het wel van de inhoud.

Geert Wilders: debat

Aangezien het duidelijk misgaat in het kabinet wil Geert Wilders dat er volgende week een plenair debat gehouden wordt.
"Ruzie in het kabinet," schrijft Wilders op Twitter. "Hoekstra neemt afscheid van [het] Regeerakkoord. Rutte noemt dat staatsrechtelijk op het randje. Kaag waarschijnlijk gillen in de Treveszaal" (LOL). 
"Hoogste tijd voor een Kamerdebat, concludeert hij. Vervolgens publiceert hij de email die hij zojuist gestuurd heeft aan zijn "collega fractievoorzitters."
"Beste collega's," schrijft hij daarin. "Graag uw steun voor een plenair debat volgende week nav de uitspraken van Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken dat de stikstofuitspraken uit het Regeerakkoord niet meer heilig zijn voor hem en de reactie van de premier dat deze uitspraak staatsrechtelijk op het randje is, en over de uitspraak van Hoekstra dat er minstens tien miljard euro nodig is voor koopkracht. Ik wil graag een debat om te bezien of deze uitspraken ook namens het gehele kabinet zijn gedaan."
En dan wordt het interessant: welke uitspraken precies? Die van Hoekstra, de inhoudelijke uitspraken dus? Of juist de veroordeling van Rutte? Welke van de uitspraken zijn voor het kabinet?
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Als gezegd: Hoekstra heeft echt een bommetje onder het kabinet gelegd. Wilders begrijpt dat en grijpt zijn kans. Het zou wat zijn als dit kabinet hier door valt. Wat een zegen zou dat zijn, zeg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten