20220125 tweede kamer caroline van der plas bbb

BoerBurgerBeweging ontmaskert hypocriete Wopke Hoekstra: 'Mensen trap er niet in!'

Politiekaug 19 2022, 10:20
Caroline van der Plas is niet te spreken over de draai van Wopke Hoekstra. De CDA-leider zegt vandaag in een interview dat de stikstofdoelen voor 2030 niet heilig zijn en, sterker nog, dat er een draai gemaakt moet worden. Van der Plas vindt dat maar goedkope politiek. Want, zegt ze, voorstellen van BBB om een gezonde relatie te creëren tussen boeren en kabinet, en het rustiger aan te doen met stikstof, werden "afgedaan als one-liners," "makkelijk" en "voor de bühne."
Vanmorgen kwam CDA-leider Wopke Hoekstra in het nieuws omdat hij vindt dat het kabinet het stikstofbeleid moet loslaten. Hij steunt het geschifte doel van 50 procent reductie - after all, he's a WEF boy - maar vindt dat dit niet al voor 2030 hoeft. Dat kan best wat langzamer allemaal, en ook op een wat andere manier. 
Hiermee legde hij natuurlijk een bommetje onder het kabinet. Want VVD én D66 willen helemaal niet af van de doelen. Niet alleen die 50 procent is heilig, maar 2030 óók (waar zou dat toch mee te maken kunnen hebben zeg?). 

BBB: 'Trap er niet in!'

Maar Caroline van der Plas vindt dat nogal apart. Het lijkt er namelijk op dat Hoekstra zijn ideeën gewoon gestolen heeft van haar BoerBurgerBeweging (BBB).
"Ik lees nu dat Wopke Hoekstra vindt dat er zsm een ecologische autoriteit moet komen om de staat van de natuur te beoordelen," stelt Van der Plas. "En dat de KDW's uit de wet moeten."
Heel goed idee. Zo'n goed idee zelfs, als Van der Plas, dat ze dit zelf al bedacht had.
"In december en juni stemde [de] coalitie, inclusief [het] CDA, nog tegen onze moties met exact deze strekking," legt ze uit. Vervolgens sluit ze haar tweet af met de terechte vaststelling dat Hoekstra's nieuwe positie weleens iets te maken kon hebben met de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar.
In de eerste motie die ze noemt riep ze het kabinet op om "zo snel mogelijk een wetenschappelijke autoriteit in te richten die de monitoring en maatregelen gericht op natuurherstel controleert en de natuurkwaliteit in beeld brengt." Dit idee werd afgeschoten door onder meer het CDA.
In de tweede motie verzocht ze vervolgens "de regering de resultaatverplichting van KDW's uit de wet te halen en de KDW's in te zetten als de beleidsindictator die ze zijn." Ook dat idee kon niet op steun rekenen van het CDA...
Maar nu gaat het CDA daar dus wél voor.
Als vervolgens een CDA-deuger langskomt om haar te vertellen dat dit nu eenmaal is hoe politiek werkt, antwoordt Van der Plas: "Zeker, maar het zou wel netjes zijn als het CDA zou toegeven dat BBB het toch wel goed had gezien. En dat ze een fout hadden gemaakt door niet eerder met ons samen te werken op dit punt."
Ondertussen is haar partij BBB net wat harder op Twitter. Die verwoordt de hypocrisie van Hoekstra namelijk als volgt: Continu onze voorstellen afdoen als one-liners, makkelijk en voor de bühne. En nu het zelf als de oplossing brengen. Mensen trap er niet in!"
Die tweet werd vervolgens overgenomen (min of meer) door Van der Plas zelf, die er nog het één en ander aan toevoegde:
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Zo, die kan Hoekstra in zijn - behoorlijke gevulde! - zak steken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten