shutterstock 2353561333

Oppositiepartijen boycotten hoorzittingen nieuwe ministers: SGP, CDA en SP doen niet mee aan deze poppenkast!

Politiekjun 13, 12:00
De oppositiepartijen SP, SGP en CDA weigeren deel te nemen aan de hoorzittingen van de nieuwe ministers en staatssecretarissen. Chris Stoffer, fractievoorzitter van de SGP, noemt de hoorzittingen "iets vaags wat het midden houdt tussen een sollicitatie of kennismakingsgesprek". De socialisten spreken van een "poppenkast", terwijl CDA-leider Henri Bontenbal op X aangeeft dat er al genoeg spektakelpolitiek is in Den Haag.

Het CDA gaat inderdaad niet meedoen aan de hoorzittingen. Er is al genoeg spektakelpolitiek in Den Haag. In Nederland is een minister of staatssecretaris in functie totdat de Kamer het vertrouwen opzegt.

RTL Nieuws
RTL Nieuws
@RTLnieuws

SP en CDA boycotten hoorzittingen nieuwe bewindslieden: 'Spektakelpolitiek' rtl.nl/nieuws/artikel…

Image
1.4K
Reply
Deze nieuwe parlementaire traditie krijgt hierdoor een rommelige start. De bedoeling was om alle nieuwe bewindslieden, met uitzondering van premier Dick Schoof, twee tot drie uur te ondervragen voordat ze officieel geïnstalleerd worden. Het idee was om meer transparantie en verantwoording te creëren, maar de boycot van deze partijen toont aan dat niet iedereen overtuigd is van de waarde van deze hoorzittingen.

De SGP ziet niets in de hoorzittingen voor nieuwe bewindslieden en doet daar niet aan mee. ‘Wacht op onze daden’ zei Thorbecke ooit. Voor die daden leg je verantwoording af in een debat, niet in iets vaags wat het midden houdt tussen een sollicitatie of kennismakingsgesprek.

RTL Nieuws
RTL Nieuws
@RTLnieuws

SP en CDA boycotten hoorzittingen nieuwe bewindslieden: 'Spektakelpolitiek' rtl.nl/nieuws/artikel…

Image
574
Reply
Stoffer stelt voor om eerst de daden van de nieuwe bewindslieden af te wachten en hen vervolgens in een Kamerdebat ter verantwoording te roepen. Een verstandige benadering, aangezien de praktijk vaak meer onthult dan een paar uur ondervraging.
Het lijkt er echter op dat deze hoorzittingen vooral bedoeld zijn om de schijn van transparantie te wekken, terwijl ze in werkelijkheid weinig substantie toevoegen. De boycot van SP, SGP en CDA onderstreept dit punt en zet vraagtekens bij de werkelijke effectiviteit van deze nieuwe procedure.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
De vraag blijft of deze hoorzittingen meer zijn dan een politieke show. Het publiek verdient eerlijke, effectieve en transparante politiek, geen schijnvertoningen. Het is aan de nieuwe bewindslieden om hun waarde in de praktijk te bewijzen, niet in een paar uur durende poppenkast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten