shutterstock 2131281067

Oxfam Novib ziet dubbele maat bij vluchtelingen: "Oekraïeners mogen alles! Een huis, aan het werk..."

Politiekmei 04 2022, 15:30
Bij Oxfam Novib zijn ze er niet over te spreken dat Oekraïense vluchtelingen op een heel leuke, warme manier worden opgevangen in ons land terwijl Afghanen en Syriërs met de nek worden aangekeken. "Het kan dus wel," zegt ene Dirk Jan Jalvingh van de organisatie.
Het was de afgelopen tijd heel apart om te zien. Vluchtelingen uit Irak, Syrië, Afghanistan, Pakistan, Saoedi-Arabië, Somalië en zo ga maar door moeten in opvangkampen zitten, mogen lange tijd niet aan het werk, moeten bewijzen dat ze daadwerkelijk op de vlucht zijn, en ga zo maar door. Maar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen alsof het Oost-Nederlanders zijn, ofzo; mensen die er eigenlijk gewoon bijhoren en die net zoveel aanspraak maken op allerlei sociale regelingen als 'andere' Nederlanders.
Dat vind ik niet alleen gek. Ook Oxfam Novib vindt dat opmerkelijk. Dat blijkt wel uit dit optreden van Dirk Jan Jalvingh bij NPO Radio 1.
"Ze kunnen het dus wel. Ze kunnen mensen dus wel heel goed opvangen," aldus Jalvingh. Waarom worden vluchtelingen uit andere landen dan zo anders behandeld? Nou, zegt hij, "dit is een bewuste strategie om mensen weg te houden. Het zijn ook echt intimidatietactieken die we hebben vastgesteld."
"Je ziet ook gewelddadige pushbacks, die zijn illegaal, dat vluchtelingen worden teruggestuurd naar waar ze vandaan komen. Dat zie je vergelijking met Oekraïense vluchtelingen niet. Die worden gelijk goed opgevangen, die krijgen gelijk toegang tot gezondheidszorg. Die kunnen in veel gevallen direct aan het werk, dus dat ze de arbeidsmarkt op kunnen. Dat is een ênorm verschil met mensen die uit andere oorlogsgebieden komen, zoals Syrië of Afghanistan."
Natuurlijk is er een heel duidelijke reden waarom dit gebeurt: de overheid kán dit doen met Oekraïense vluchtelingen omdat veel Nederlanders welwillender staan tegenover die mensen in vergelijking met mensen uit het Midden-Oosten. Aan de ene kant is daarbij ongetwijfeld sprake van iets van racisme, maar het gaat er ook gewoon omdat a) er minder Oekraïeners zijn in Nederland en dat mensen minder overlast van ze verwachten, en b) omdat de Oekraïense cultuur dichter bij de onze staat. De wens om een cultuur "zo homogeen mogelijk" te houden is van alle tijden. Dat mogen we tegenwoordig niet meer hardop zeggen, maar dat deuggedoe maakt het niet minder feitelijk waar.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Overigens moet dit ook weer niet overdreven worden. Want hoewel de bereidheid vanuit de politiek heel groot is zijn Nederlandse burgers zelf toch wat kritischer. Zo berichtte Hart van Nederland vandaag nog dat wij normale belastingbetalers het maar niets vinden dat Oekraïeners voorgaan bij het vinden van een woning.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten