pieter omtzigt 9o1a6908

Peilingen! Pieter Omtzigt in één klap de grootste: Nieuw Sociaal Contract goed voor 29 zetels

Politiekaug 27 2023, 11:00
Deze week bevestigt de peiling van Maurice de Hond wat vorige week al werd gesuggereerd: als Pieter Omtzigt met Nieuw Sociaal Contract (NSC) aan de verkiezingen zou deelnemen, zou hij maar liefst 27 zetels binnenhalen, waarmee hij de grootste partij zou worden. Nu is deze situatie geen hypothese meer, maar werkelijkheid geworden, en de impact is duidelijk zichtbaar in de recente peilingsresultaten.
Opvallend is dat zowel NSC als BoerBurgerBeweging (BBB) een aanzienlijk aantal kiezers aantrekken die deze partijen een kans geven. Bij NSC overweegt 15% nog om hen een kans te geven, terwijl bij BBB 15% ook openstaat voor die mogelijkheid. Bij elkaar is bijna de helft van alle Nederlanders betrokken bij deze twee partijen. Het lijkt aannemelijk dat deze "nieuwe" partijen vanuit het niets kunnen opklimmen naar een niveau van rond de 40 zetels, wat de regeringsvorming in de toekomst beïnvloedt. De verschuivingen in het electoraat zijn duidelijk zichtbaar vanaf de vorige Tweede Kamerverkiezingen, de Provinciale Statenverkiezingen van maart, tot de huidige peiling.
NSC trekt kiezers aan van vrijwel alle partijen, met het CDA voorop. BBB, hoewel aanvankelijk boven de 30 zetels, heeft nu 14 zetels en trekt voornamelijk kiezers weg bij de VVD en de PVV. PvdA en GroenLinks, die samen 17 zetels hadden in 2021, zien nu een groei van 7 zetels.
D66, CDA en VVD verliezen duidelijk in vergelijking met de vorige verkiezingen. Het CDA is in twee fasen weggezakt, terwijl D66 vooral stemmen verliest aan PvdA/GroenLinks. Hoewel er nog verschuivingen kunnen plaatsvinden, lijken de verkiezingen van 22 november aanstaande een record te breken in termen van zetelverschuivingen, met 51 zetels verschoven in deze peiling.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Partijen zoals Forum voor Democratie lijken weinig tot geen hinder te ondervinden van de deelname van Pieter Omtzigt met zijn nieuwe partij, Nieuw Sociaal Contract. Ze handhaven hun stabiliteit met 5 zetels. Het blijft echter onduidelijk in hoeverre JA21 tegen de tijd van de verkiezingen nog relevant zal zijn. Met slechts 3 zetels en interne strubbelingen lijkt het einde van JA21 in zicht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten