omtzigt binnenhof

Pieter Omtzigt blijkt zo zwak als een CDA'er te zijn: 'Overheid moet besluit opvang Albergen uitleggen'

Politiekaug 19 2022, 8:22
Pieter Omtzigt is gisteravond naar Albergen gegaan. Eenmaal terug sprak hij met NPO Radio 1. Hij veroordeelde het besluit om een asielopvangcentrum neer te zetten bij het kleine plaatsje. "Heel raar," noemde hij dat. Maar daarnaast zei hij ook dat als de regering zo'n besluit neemt, dat het dat dan moet toelichten of moet uitleggen. En dat is nou juist weer zo'n enge Haagse term waar we allemaal van moeten schrikken.
Gisteravond was er heel wat te doen om de aankondiging van Pieter Omtzigt dat hij naar het Twentse Albergen ging om daar te spreken met lokale bestuurders en burgers. Daar zijn ze immers boos dat de gemeente Tubbergen totaal genegeerd is en het Rijk samen met het COA besloten heeft een asielzoekersopvang te openen in een lokaal hotel. Dat daar zelfs voor aangeschaft is. 
Nou, Omtzigt is langs geweest hoor. Daarna sprak hij met NPO Radio 1. Wat hij zoal zei? Kijk en luister (ik begrijp dat niet iedereen deze video's altijd kan zien, klik dan even hier:
"Het is heel raar dat je zoiets groots in een klein buurschap doet. Het ligt niet in Albergen, maar net naast Albergen in een soort buurtschap waar 200 a 300 mensen wonen," aldus Omtzigt volkomen terecht en duidelijk over dit wanbeleid. "Daar zet je dus een opvanglocatie van 200 mensen in, misschien wel 300. Ja, dat wordt hier niet begrepen." 
"En als je het plan niet hebt," ging hij verder, "dan is het - nou, het is niet aan mij om die antwoorden te geven. Er worden dan aan mij vragen gesteld, maar dan is mijn antwoord: ik ben hier Kamervragen aan het stellen namens u, want ik controleer de regering."
Dat klopt natuurlijk helemaal. Omtzigt kan zelf geen antwoorden geven aan de inwoners. Hij kan alleen naar hen luisteren en dan terugkeren naar Den Haag om daar druk te zetten op het kabinet én de rest van het parlement. Want tja, uiteindelijk is het natuurlijk het parlement dat de regering gewoon kan tegenhouden.

Uitleg

Bovenstaande is allemaal prima van Omtzigt. Helaas ging verzwakte hij daarna tóch.
"Ik zou ook willen zien dat de regering hier publiek een toelichting op geeft," zei hij namelijk vervolgens. "Ik vind dat ministers op dit moment op álle dossiers aan het duiken zijn. En niet publiek aan het uitleggen zijn. Ook al is een besluit niet populair, als je een besluit neemt ben je in een democratische rechtsstaat verplicht dat besluit uit te leggen aan direct omwonenden. En als je de gemeenteraad overruled, dan stuur je toch tenminste de gemeenteraad een briefje: 'Ik ga u overrulen, maar ik kom het toelichten aan u? Anders zit je toch niet meer in een democratische rechtsstaat waarin je verantwoording aflegt?" 
Ah ja. Toelichten. Wat een ander woord is voor uitleggen, een woord dat tot een paar maanden geleden steevast gebruikt werd door élke politicus in Den Haag. Als burgers het ergens niet mee eens waren dan wilden ze het ons best nog eens uitleggen. Vonden wij burgers een plan volstrekt idioot, dan begrepen we het niet en moest dus worden uitgelegd. Dat was het magische woord. Ze lichtten het toe, of legden het uit, en hop, we moesten dan toch maar accepteren wat ze deden.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Nou nee. Hier hoeft niets te worden toegelicht, Pieter. De staat gaat te ver. De staat stapt over de gemeente heen terwijl dat niet zo hoort. De staat wil een asielopvang neerzetten die straks mogelijk groter wordt dan het inwonertal van het buurtschap. Dat is gewoon onacceptabel. Geen enkele andere uitleg is nodig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten