PvdA'er Attje Kuiken wil fractie leiden: 'Brrr, daar was ik al bang voor'

PvdA'er Attje Kuiken wil fractie leiden: 'Brrr, daar was ik al bang voor'

Na Henk Nijboer heeft nu ook Tweede Kamerlid Attje Kuiken laten weten dat ze de PvdA-fractie in het parlement graag wil leiden. Eén van haar streefpunten zal zijn dat ze de coalitie met GroenLinks wil "voortzetten en uitbouwen." Met andere woorden, er moet wat haar betreft meer, meer, meer samenwerking komen met de groene socialisten.

Attje Kuiken is onder rechtse kiezers die de politieke debatten op de voet volgen bepaald niet populair. De reden daarvoor is dat mevrouw nogal fel uit de hoek kan komen. Kijk maar. En dan heeft ze ook nog andere problemen waardoor ze bepaald niet op veel steun van ietwat rechtse mensen kan rekenen.

Kandidaat-fractieleider

Maar dat weerhoudt haar er niet van om zich kandidaat te stellen voor het fractievoorzitterschap van haar partij. Niet zo gek misschien, want haar partij is natuurlijk links. De gedachte zal zijn: als rechtse kiezers een bloedhekel aan d'r hebben doet ze het onder socialistische kiezers misschien juist wél goed.

Misschien dat er mensen zijn die denken dat Kuiken tijdelijk de boel wil waarnemen. Als een soort van tussenpaus. Nou nee. "Op de winkel passen is niet aan de orde," zegt ze daarover. "Graag werk ik aan een fractie die er met vuur en verve staat. Met een warm hart, met vrolijkheid, met een stevige dosis nuchterheid en met een tomeloze inzet. Daarmee vraag ik jullie vertrouwen om onze fractie de komende periode te dienen."

Haar belangrijkste punt lijkt te zijn dat ze door wil gaan met de samenwerking met GroenLinks. "Met onze partij moeten we de komende periode in gesprek over hoe die samenwerking eruit moet zien," zegt ze. Maar ze wil zich daarbij richten op "voortzetten en uitbouwen." Oftewel, GroenLinks en de PvdA moeten nog verder in elkaar opgaan.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Het valt nog maar te zien of haar fractie het daarmee eens is. Want intern is er wel degelijk onenigheid over die samenwerking. Sommige PvdA'ers vrezen dat ze hun partij er uiteindelijk door zullen verzwakken.

Twitter reageert: "Brrr!"

Op Twitter zijn de reacties op Kuikens kandidaatstelling niet mals. "Brrrrrrrrr daar was ik al bang voor," schrijft ene Cath bijvoorbeeld.

Donut ziet het als bewijs dat de PvdA een partij is die "zich bewust de afgrond in laat leiden. Prima."

"Hoogmoed, ondanks alles," schrijft Roeli. "Wat een treurnis."

En Anita concludeert dat de "PvdA [dan] helemaal naar de knoppen" gaat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties