1984 movie

Rechtszaak over blokkade Russia Today: 'We zijn geen fans, maar dit raakt de democratische rechtsstaat'

Politiekmei 23 2022, 18:00
Internetproviders, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Persvrijheidsfonds en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom stappen naar het Europese Hof van Justitie vanwege de blokkade van Russische staatsmedia.
De beslissing van Europese regeringsleiders om Russia Today en Sputnik direct na de Russische inval in Oekraïne te verbieden, is nogal omstreden. De voorgenoemde organisaties breken een lans voor de democratische rechtstaat en zijn tegen het idee dat regeringsleiders zelfstandig informatie kunnen verbieden.
Het zal niet lang duren voordat deze organisaties worden bestempeld als 'pro-Russisch' of 'Poetinverstehers'. Dat is namelijk het politieke klimaat waarin wij nu leven. Gelukkig lijkt ze dat vooruitzicht niet af te schrikken en klopten ze wel gewoon aan bij het Europese Hof van Justitie, meldt de NOS.
Door Russische propagandakanalen (want dat zijn het wel degelijk) te verbieden worden de Nederlandse en Europese burgers eigenlijk als achterlijk beschouwd. 'Die mensen moeten in bescherming worden genomen, want ze nemen alles klakkeloos voor waar aan', is de boodschap van onze regeringsleiders.
En laten we wel wezen: dat ze op dat idee zijn gekomen zal niemand verbazen. Er lopen zat mensen rond die de meest vreemde dingen geloven, wat tijdens de coronacrisis natuurlijk alleen maar erger is geworden. Toch zou het goed zijn om Russia Today en Sputnik weer te kunnen bekijken, al is het alleen maar om te zien hoe de Russen naar de situatie kijken.
Zo'n verbod heeft eigenlijk ook het tegenovergestelde effect gehad. Nu is men zich er namelijk meer van bewust hoe machtig de Europese Unie op sommige vlakken kan zijn én dat zij menen te kunnen bepalen wat goede en slechte informatie is. Iedereen die ik over de oorlog in Oekraïne spreek verwerkt ergens in zijn/haar verhaal wel de kanttekening: 'Maar of wat Oekraïne/de EU/het kabinet zegt waar is weet ik ook niet.'
Ook laat het zien hoe makkelijk men principes overboord gooit zodra het niet meer uitkomt. Die angst was er al toen het vorige kabinet zich niet heel duidelijk tegen een vaccinatieplicht uitsprak (lichamelijke integriteit). En in dit geval werd netneutraliteit zomaar geschonden omdat Rusland gebruikmaakt van desinformatie. Dat gebeurde nog verrekt snel ook!
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Mooi om te zien dat er nog organisaties zijn die daadwerkelijk om de democratische rechtsstaat geven en principes daarbij leidend laten zijn. En nu nog winnen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten