Geen krapte op arbeidsmarkt voor 55-plussers: 'Wij komen nog steeds niet aan de bak'

Geen krapte op arbeidsmarkt voor 55-plussers: 'Wij komen nog steeds niet aan de bak'

Binnenlandmei 23, 17:00
Momenteel staan er 133 vacatures open per 100 werklozen. Overal hoor je dat er een gigantische krapte op de arbeidsmarkt is, maar 55-plussers merken daar nauwelijks iets van. Zij komen nog altijd moeizaam aan de bak!
Als werkgevers écht verlegen zitten om personeel dan zouden zij hun vacatures zo snel mogelijk opgevuld zien worden. Na de coronacrisis biedt dat kansen, vooral als concurrenten met hetzelfde probleem zitten. Het geeft je bedrijf namelijk de gelegenheid om een voorsprong te krijgen.
Maar om een of andere reden staan werkgevers niet te springen om, zelfs nu, 55-plussers aan te nemen. Kennelijk wacht men liever op een jonge werknemer, die wél in rap tempo werk vindt, dan op iemand met veel meer ervaring.
Volgens het UWV is het aantal werklozen in Nederland dat recht heeft op een uitkering in 1 jaar tijd enorm gedaald met 35 procent van 266.000 naar 175.000. Bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar daalde het aantal werklozen met meer dan 50 procent, terwijl bij 55-plussers dit 'maar' met 23 procent is gedaald, meldt EenVandaag.
De krapte op de arbeidsmarkt is dus ook weer niet zó erg dat bedrijven spaak lopen vanwege personeelstekorten. Er is gemiddeld genomen gewoon een enorme vraag naar jong (en dus goedkoop) personeel!
Als die conclusie klopt dan mogen we ons wel eens even heel goed afvragen wat we met z'n allen nou aan het doen zijn. Want de Europese Unie wil graag goedkope arbeidskrachten uit Noord-Afrika halen om dat gat op te vullen en ons eigen kabinet lijkt daar ook gewoon achteraan te hobbelen.
Mocht dat plan echt doorgang vinden, dan zetten onze statushouders en 55-plussers buitenspel, puur en alleen omdat bedrijven willen besparen op personeelskosten. Dat scheelt natuurlijk wel in de prijzen van producten en diensten, want personeelskosten zijn zo'n beetje de grootste kostenpost van bijna ieder bedrijf. Maar de hele samenleving krijgt andere kosten op zich afgewenteld.
Het kabinet zou er goed aan doen om prioriteit te geven aan het eigen volk en de statushouders die momenteel een uitkering krijgen. Los dat eerst op, dan kijken we daarna wel of er nog meer behoefte is aan arbeidskrachten. En laten we dan eerst eens kijken naar landen als Spanje of Griekenland, in plaats van nog meer lui uit Noord-Afrika hierheen halen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten