De gevolgen van het stikstofbeleid beginnen steeds duidelijker te worden:
niet alleen voor boeren, maar ook voor iedere Nederlander aan de keukentafel.
Rundvlees - van biefstuk tot gehakt - wordt volgend jaar opnieuw fors duurder,
omdat steeds meer boerenbedrijven verdwijnen onder druk van de stikstofregels. Volgens cijfers van marktbureau DCA Market Intelligence
is de groothandelsprijs van rundvlees in één jaar tijd met 38 procent gestegen
en in vijf jaar zelfs met bijna 125 procent.
“Boeren verdwijnen, vlees wordt schaarser”
De uitkoop van veehouderijen heeft direct gevolgen voor de markt,
zegt Marian Lemsom, directeur van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).
“Het uitkopen van veehouderijen vindt nu plaats, dus de beschikbaarheid van
vlees wordt hierdoor naar verwachting nog minder. Daardoor zullen de prijzen omhooggaan,”
aldus Lemsom tegenover het AD.In gewone taal:
minder boeren betekent minder aanbod,
en dat betekent hogere prijzen –
voor de consument én voor de horeca.
125 procent prijsstijging in vijf jaar
De cijfers liegen er niet om.
In vijf jaar tijd is de groothandelsprijs van rundvlees meer dan verdubbeld.
Wat vroeger een dagelijkse maaltijd kon zijn,
wordt steeds meer een luxeproduct.
Vleesverwerkers waarschuwen dat ook supermarkten
de komende maanden de prijzen verder zullen verhogen.
Een pond gehakt of een paar biefstukken
zullen straks voor veel gezinnen onbetaalbaar worden.
En dat alles niet vanwege de markt, maar vanwege beleid.
🟦 DDS zal zich altijd verzetten tegen het knettergekke idee dat 'abortus' een 'mensenrecht' moet zijn, wat D66 wil.
Steun jij onze visie op abortus?
👉 Teken dan de petitie “Abortus is geen mensenrecht.”
Wie onschuldig leven niet verdedigt, verliest zijn ziel. De stikstofregels breken de landbouw
Het stikstofbeleid van Den Haag - onder druk van Brussel -
maakt het boerenbestaan in Nederland bijna onmogelijk.
Tienduizenden boeren worden uitgekocht of gedwongen te stoppen,
omdat hun bedrijven zogenaamd “te dicht bij natuurgebieden” liggen.
Waar ooit bloeiende veehouderijen stonden,
komen nu “natuurzones” of bouwgrond voor woningprojecten.
En ondertussen daalt de binnenlandse productie van vlees,
waardoor Nederland afhankelijker wordt van buitenlands vlees - dat vaak wordt geproduceerd onder slechtere milieu- en dierenwelzijnsnormen.
De ironie is compleet:
het klimaat zou er beter van moeten worden,
maar het tegendeel is waar.
Buitenlands vlees, hogere uitstoot
Want vlees dat niet meer in Nederland geproduceerd wordt,
komt gewoon uit het buitenland.
Uit Ierland, Spanje, Brazilië of zelfs Zuid-Amerika -
landen waar stikstofregels nauwelijks bestaan
en transport duizenden kilometers extra uitstoot veroorzaakt.
Kortom:
de Nederlandse boer wordt kapotgemaakt in naam van “het klimaat”,
terwijl datzelfde klimaat geen millimeter verbetert.
Het einde van de Nederlandse boer
De rundveesector is de afgelopen jaren met bijna 30 procent gekrompen,
en dat zal de komende jaren alleen maar verder toenemen.
De zogeheten “piekbelastersregeling” en provinciale uitkoopprogramma’s
halen letterlijk de ruggengraat uit het platteland.
Wat overblijft, zijn grote agrarische conglomeraten
en een groeiende importafhankelijkheid van vlees, zuivel en graan.
De kleine boer - ooit het symbool van Nederlands vakmanschap -
verdwijnt, terwijl supermarkten en banken de prijzen blijven opdrijven.
🟦 DDS zal zich altijd verzetten tegen het knettergekke idee dat 'abortus' een 'mensenrecht' moet zijn, wat D66 wil.
Steun jij onze visie op abortus?
👉 Teken dan de petitie “Abortus is geen mensenrecht.”
Wie onschuldig leven niet verdedigt, verliest zijn ziel. De consument betaalt de rekening
Wat voor de politiek een abstract stikstofdoel is,
is voor de burger straks een lege portemonnee.
De vleesprijzen stijgen,
maar hetzelfde geldt voor zuivel, eieren en brood -
producten die allemaal afhankelijk zijn van de landbouwketen.
Het stikstofbeleid creëert een domino-effect:
minder boeren betekent minder productie,
minder concurrentie,
en dus hogere prijzen.
En alsof dat nog niet genoeg is,
wordt vlees ook nog eens zwaarder belast via accijnzen en klimaatheffingen.
Het resultaat?
De middenklasse betaalt dubbel:
via belastingen én via de supermarkt.
“De consument mag minder eten, dat is de bedoeling”
In Den Haag lijkt dat precies de bedoeling.
Steeds meer politici - vooral van D66, PvdD, CDA en GroenLinks-PvdA -
spreken openlijk over “minder
vleesconsumptie” als beleidsdoel.
Niet via voorlichting of vrije keuze,
maar via prijsverhogingen en regelgeving.
Door de productie te beperken en de prijs te verhogen,
wordt vlees simpelweg onbetaalbaar gemaakt.
En daarmee wordt een politiek doel bereikt
zonder dat iemand het zo noemt:
het afschaffen van de Nederlandse veehouderij via de achterdeur.
Een land zonder boeren is geen land meer
Wat nu met rundvlees gebeurt,
is slechts het begin van een veel groter probleem.
Nederland is altijd een voedselproducerend land geweest,
een van de grootste exporteurs ter wereld.
Door het stikstofbeleid worden die fundamenten gesloopt.
Het land dat ooit Europa voedde,
kan straks zijn eigen burgers niet eens meer betaalbaar
eten geven.
Het is een beleid dat niet alleen de boer vernietigt,
maar ook de consument, de
economie en uiteindelijk het vertrouwen in de overheid.
Boeren kapot, burgers duurder uit
De prijsstijging van rundvlees is geen natuurverschijnsel,
maar het directe gevolg van politieke keuzes.
De boeren die van hun land worden verjaagd,
zijn de slachtoffers van beleid dat niets oplost en alles kapotmaakt.
En de burgers?
Die betalen de prijs - letterlijk - in de supermarkt.
Nederland was ooit trots op zijn boeren en zijn eten.
Maar als dit beleid doorgaat,
zal een biefstuk binnenkort een luxeproduct zijn -
niet omdat het zeldzaam hoort te zijn,
maar omdat Den Haag het zo wil.