shutterstock 1075105040

Scheuring dreigt binnen PvdA en GroenLinks over standpunt Israëlisch-Palestijnse kwestie

Politiekokt 11 2023, 11:00
Binnen de gelederen van de PvdA en GroenLinks is een duidelijke scheuring opgetreden, en deze keer draait het allemaal om uitspraken van hun partijleiders, Frans Timmermans en Jesse Klaver, met betrekking tot de voortdurende Israëlisch-Palestijnse kwestie. Dit interne conflict werpt een schaduw over de linkse eenheid, en zelfs binnen de progressieve gelederen lijkt het niet meer mogelijk om een eensgezind standpunt in te nemen over deze complexe en controversiële kwestie.
In een opvallende oproep aan de besturen van beide partijen beschuldigen de leden Timmermans en Klaver van het doen van "misplaatste en misleidende" uitspraken over de situatie in Israël. Ze zijn vooral ontstemd over het gebruik van het woord "zelfverdediging" in relatie tot Israël, en in hun oproep gaan ze zelfs verder door te spreken over 'de apartheidsstaat Israël' en het 'fascisme van de Israëlische staat'.
De brief is opgesteld door drie leden, Juliette Mattijssen, Geke Hasperhoven, en Martine Doppen, en zij doen een beroep op andere partijleden om hun standpunt te steunen. Ze willen dat Timmermans en Klaver hun recente uitspraken, die volgden op aanslagen door Hamas in Israël, rectificeren.
Het kernpunt van de briefschrijvers lijkt te zijn dat ze geweld van Hamas afkeuren, maar tegelijkertijd willen ze dat Timmermans en Klaver een "eerlijke schets van de situatie" geven, met inbegrip van de "oorsprong van het geweld in zijn context". Het feit dat zij spreken over 'de apartheidsstaat Israël' en het 'fascisme van de Israëlische staat' geeft aan dat zij een zeer kritisch perspectief op Israël innemen.
Dit interne conflict binnen de linkse partijen zal naar verwachting verder escaleren tijdens het gezamenlijke congres van de PvdA en GroenLinks in Rotterdam. De briefschrijvers laten er geen twijfel over bestaan dat ze hun standpunt daar "van harte zullen verdedigen". Dit verdeelde standpunt onthult een diep verschil in de linkse samenwerking, waar GroenLinks historisch gezien vaak de kant van Palestina koos, terwijl de PvdA een gematigder standpunt innam.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten