people 2557396 1920

Schokkend: Nederlandse staat 'bedriegt' studenten met renteverhoging studieschuld

Politiekokt 11 2023, 13:00
Het is ronduit schandalig dat de Nederlandse staat studenten onzorgvuldig en niet actief heeft geïnformeerd over de stijgende rente op hun studieschuld. De belofte van 'gratis' lenen, met een rente van nul procent, werd gedaan toen het leenstelsel in 2015 van start ging. Nu, enkele jaren later, worden studenten geconfronteerd met een explosieve renteverhoging naar 2,56 procent, een vervijfvoudiging van de oorspronkelijke rente. Dit is niet alleen een dolk in de rug van de 'pechgeneratie', die al zoveel heeft moeten doorstaan, maar ook een klap in het gezicht van toekomstige studenten.
De reactie van studenten en vakbonden is begrijpelijk. Het is niet meer dan terecht dat zij het gevoel hebben bedrogen te zijn door de overheid. De overheid heeft jarenlang de indruk gewekt dat de rente op nul procent zou blijven, terwijl zij de rente koppelt aan de rente op staatsobligaties. Deze abrupte verandering in de spelregels is niet alleen oneerlijk, maar ook schadelijk voor de financiële toekomst van studenten.
Gelukkig is er nu een juridisch adviesbureau, Legal Advice Wanted, dat de Nederlandse staat voor de rechter sleept vanwege nalatigheid in de informatieverstrekking over studieschulden. Dit is een belangrijke stap in de richting van gerechtigheid. Het is tijd dat de staat verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn handelen en dat studenten de steun en informatie krijgen die ze verdienen.
De overheid mag niet wegkomen met loze beloftes en het negeren van haar zorgplicht. Als kredietverstrekkers zoals banken strenge regels hebben om klanten te informeren over de gevolgen en risico's van leningen, dan moet de overheid dezelfde zorgplicht naleven. Het is immers DUO, een overheidsinstelling, die aan honderdduizenden studenten leningen verstrekt.
Het is bizar dat op 18-jarige leeftijd een hoge lening kan worden afgesloten zonder inzicht in toekomstige rentepercentages. De staat moet transparanter zijn en verantwoordelijkheid nemen voor de financiële toekomst van studenten. De rechtszaak van Legal Advice Wanted biedt hoop en toont aan dat er kansen zijn om de staat ter verantwoording te roepen voor haar nalatigheid.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten