shutterstock 2310033351

Extinction Rebellion stopt tijdelijk met A12-blokkades na aangenomen motie: "Dit neigt naar chantage!"

Politiekokt 11 2023, 12:00
Het lijkt erop dat Extinction Rebellion (XR) hun protesttactieken naar een nieuw niveau hebben getild, en het politieke speelveld op zijn kop zetten met wat sommigen als 'chantage' bestempelen. De treurwilgen van XR hebben besloten om in ieder geval tot de kerst niet langer de A12 te bezetten, bewerend dat een aangenomen motie hen daartoe heeft gedwongen. Maar is dit werkelijk een geval van chantage, of gewoon een slimme drukstrategie?
Het besluit om de A12-blokkades op te schorten is gebaseerd op het feit dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen die het demissionaire kabinet verzoekt scenario's te ontwikkelen voor de afbouw van "fossiele subsidies." Deze scenario's zouden voor Kerst door het demissionaire kabinet moeten worden uitgewerkt.
De motie zelf werd ingediend door GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren en kreeg steun van een brede Kamermeerderheid, waaronder VVD en CDA, zij het met enige aarzeling. De VVD beklemtoonde dat zij niet akkoord zou gaan met een abrupte afbouw van fiscale vrijstellingen, die volgens hen de energierekening van huishoudens zou verhogen en bedrijven naar het buitenland zou verdrijven. Echter, de motie vraagt slechts om onderzoek, wat de VVD op pragmatische wijze deed besluiten om de motie te steunen.
CDA-Kamerlid Boswijk sprak zijn zorgen uit over XR's gebruik van de motie als rechtvaardiging voor eventuele nieuwe A12-blokkades en noemde het "neigend naar chantage." Uiteindelijk besloot zijn partij echter toch voor de motie te stemmen, omdat zij streven naar een schonere wereld voor de toekomstige generaties.
Deze situatie doet denken aan een schaakspel waarbij XR de zetten lijkt te hebben gepland en de politieke partijen gedwongen worden om te reageren. Terwijl sommigen de acties van XR als chantage bestempelen, zien anderen het als een effectieve drukstrategie om de kwestie van fossiele subsidies en klimaatverandering hoog op de politieke agenda te houden.
Terwijl de gemiddelde Nederlander straks aan het warme kerstdiner zit, is het niet ondenkbaar dat XR-demonstranten zichzelf opnieuw vastplakken aan de A12. Of ze standhouden in de kou tijdens de kerstperiode, blijft de grote vraag. Waterkanonnen zullen waarschijnlijk niet in temperatuur worden opgeschroefd, dus de kans dat XR blijft protesteren in de barre winter lijkt aanzienlijk kleiner.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten