kuiken nijboer arib

Slachtoffers ongewenst gedrag staken medewerking onderzoek vanwege PvdA-leider Attje Kuiken

Politiekapr 22 2022, 20:00
Enige tijd geleden werd bekend dat toenmalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk beschuldigd werd van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag. Nu Attje Kuiken is verkozen tot fractievoorzitter staken de melders hun medewerking aan het onderzoek: 'We vertrouwen het niet meer.'
Attje Kuiken is nog maar net fractievoorzitter van de PvdA of het gedonder begint al weer! Volgens de melders heeft zij nog steeds intensief contact met Van Dijk, ook nadat hij door toenmalig partijleider Lilianne Ploumen was verzocht om zijn zetel op te geven. De vrouwen zeggen bang te zijn dat Kuiken het onderzoek zal beïnvloeden, meldt het AD.
Doordat de vrouwen hun medewerking staken is het de vraag of het onderzoek wel kan worden afgerond. Het schijnt dat onderzoeksbureau Bezemer & Schubad hun verslagen nu niet mee zal nemen in het onderzoek en dus ook niet laat meewegen in de conclusies.
Fractieleider Kuiken wordt dus direct geconfronteerd met een dilemma. Allereerst wordt iedereen eraan herinnerd dat dit bij de PvdA speelde. Daarnaast wekt het terugtrekken van de melders de schijn dat het onderzoek wordt gesaboteerd. En omdat het onderzoek nu natuurlijk nauwelijks nog waardevolle informatie bevat, blijft het onduidelijk of er daadwerkelijk wat speelde of dat er vanuit partijleden een poging is gedaan om Van Dijk eruit te knikkeren.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Kuiken heeft echter wel direct na haar verkiezing gezegd dat áls Van Dijk terug zou willen keren in de Kamer (wat vanwege de Kieswet en het opstappen van Ploumen mogelijk is), hij dan niet aangenomen zal worden bij de PvdA-fractie. En dat is, zeker gezien de vriendschap tussen die twee, een correct besluit van Kuiken.
Als ze echter echt schoon schip wil maken dan zou het goed zijn om de slachtoffers op één of andere manier ervan te verzekeren dat zij zich volledig buiten het onderzoek houdt. Misschien door het onderzoek over te dragen aan een ander (daadwerkelijk) onafhankelijk onderzoeksbureau. Nu D66 compleet door de mangel wordt gehaald om eenzelfde soort kwestie kan zo'n voorstel haast alleen maar op steun rekenen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten