rutte15dec

Slecht teken: Kabinet heeft geldzorgen, wil oppositie vragen om steun voor plannen

Politiekapr 22 2022, 19:00
Het kabinet heeft een behoorlijke opgave voor zich liggen wat betreft economie en het oplossen van de gaten in de eigen begroting. Tegenvallers en extra investeringen zorgen ervoor dat de begroting moet worden aangepast, maar daar is steun voor nodig in de Eerste Kamer. En daar heeft het kabinet geen meerderheid.
Nederland kampt met zo'n 12 procent inflatie en hoge energieprijzen. Het kabinet wil meer investeren in Defensie en heeft nog enorme potten geld klaarliggen voor stikstof- en klimaatbeleid. Er moeten ook nog honderdduizend woningen per jaar worden gebouwd. Asielzoekers blijven ons land overspoelen terwijl Oekraïense vluchtelingen opvanglocaties nodig hebben. Spaarders moeten nog zo'n 12 miljard euro aan compensatie voor de spaartaks krijgen. En de 'coronarekening' moeten we natuurlijk ook niet vergeten!
Dit is slechts een kleine selectie van de enorme problemen waar bakken met geld voor moeten komen en waar kabinet Rutte nu mee bezig gaat. Maar ja, zonder meerderheid in de Eerste Kamer valt er niet zoveel te bepalen, dus moet Rutte naar de oppositie voor steun. En zij willen daar natuurlijk wat voor terug!
De kans zit er dik in dat Rutte steun op links gaat zoeken. Hij wil de winst van bedrijven en ondernemers meer gaan belasten (via het AD) en D66-leider Sigrid Kaag wil perse die miljarden euro's voor stikstof- en klimaat behouden. Rechtse partijen zouden daar hun naam waarschijnlijk niet aan willen verbinden (of nou ja, JA21 waarschijnlijk wel), dus heeft Rutte niet veel keus.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het is überhaupt nog maar de vraag of oppositiepartijen hier wel aan mee willen werken, want dit los je niet op met nóg meer geld lenen. Ergens zal dus flink in gesneden moeten worden zolang men die stikstof- en klimaatpotjes perse wil behouden. En als burgers echt pijn beginnen te voelen dan ebt het draagvlak voor het klimaatbeleid waarschijnlijk snel weg.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten