Lilian Marijnissen SP 9O1A6777

SP-leider Lilian Marijnissen pakt militair-industrieel complex aan: 'Nederland is een spil in de internationale wapenhandel'

Politiekjan 28 2023, 14:00
Het is aan veel mensen voorbijgegaan, maar in haar nieuwe boek De winst van eerlijk delen fileert SP-oppervrouw Lilian Marijnissen het 'militair-industriële complex' dat niet alleen extreem machtig is in Amerika, maar ook in Nederland. De enige vraag die ik me stel, na haar kritiek gelezen te hebben is: gaat het partijkartel straks ook roepen dat de SP bij wet verboden moet worden?
"We zijn geen pacifistische partij in de zin dat we geweld te allen tijde uitsluiten," schrijft SP-leider Lilian Marijnissen in haar boek. "Ik denk dat ieder weldenkend mens blij is dat er geweld is gebruikt tegen de nazi's om Hitler te verslaan... Maar we zouden veel kritischer moeten zijn op de oorlogspolitiek van de Verenigde Staten, die vaak ingegeven is door machtspolitieke en economische belangen."
Vervolgens stelt ze dat het politieke debat in Nederland te weinig gaat "over de macht van de wapenindustrie." De SP heeft daar soms aandacht voor gevraagd, en je hoort FVD er wel over, maar in overgrote meerderheid steken de partijen hun kop in het zand over dit extreembelangrijke onderwerp.
De SP presenteerde in 2021 de Atlas van de macht van de wapenindustrie. Daaruit blijkt dat als je de militaire uitgaven in de hele wereld voor andere doeleinde gebruikt, je de extreme armoede maar liefst vier keer kunt uitbannen. "Er wordt heel veel verdiend aan de oorlogen en de bewapening die daarvoor nodig is," schrijft ze dan ook terecht. "Elk jaar stijgen de militaire uitgaven. Het is de economie van de permanente oorlog."
"Alle private bedrijven die belang hebben bij het voortduren van een oorlog, vormen samen het militair-industrieel complex. Dit gaat van private beveiligers voor oliebedrijven tot wapenhandelaars en wapenfabrikanten," stelt Marijnissen daarop.
En dan komt het. "Het kleine Nederland blijkt een spil te zijn in de internationale wapenhandel. Van elke 2 euro die wereldwijd omgaat in de handel in wapens, gaat er 1 euro via een financiële constructie door Nederland."
Dat zijn schokkende cijfers. Maar ze maken ook meteen duidelijk waarom Mark Rutte en de andere leden van het kabinet zo oorlogszuchtig zijn wat Oekraïne betreft. Het is gewoon big money voor Nederland - en voor het militair-industrieel complex. Money talks. Dat we een nucleair conflict riskeren en honderdduizenden oost-Europese mannen de dood injagen? Tja, daar hebben zij lak aan.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Zoals Marianne Zwagerman terecht concludeert: "De economie van de dood heeft de beste marketingmachine van iedereen. Ze krijgen ons zelfs zo gek om tanks te kopen die we meteen weer weggeven. Zonder noemenswaardig debat. Zonder opwinding. Zonder dat iemand de risico's lijkt te zien."
Zo is het natuurlijk precies. Het militair-industrieel complex heeft een enorme vinger in de pap - zowel in Amerika, maar ook in Nederland (en in het Verenigd Koninkrijk). Niet toevallig zijn dat ook precies de landen die het hardst pushen voor meer, meer, meer oorlog in Oekraïne en voor meer, meer, meer wapens voor het Oekraïense regime van de anti-democraat Zelensky.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten