20220125 tweede kamer jasper van dijk sp 1

SP onthult concept kandidatenlijst: Renske Leijten als lijstduwer, onduidelijkheid over de toekomst van Jasper van Dijk

Politiekaug 30 2023, 17:00
De Socialistische Partij (SP) heeft onlangs hun concept kandidatenlijst onthuld, met enkele opvallende namen en wijzigingen. Een van de meest opvallende namen op de concept kandidatenlijst is die van Renske Leijten. Haar aanwezigheid op deze lijst beëindigt alle speculaties over een mogelijke overstap naar Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe politieke beweging geleid door Pieter Omtzigt. Leijten, die veel lof oogstte voor haar werk als Kamerlid, heeft besloten om de SP te blijven steunen en prijkt als lijstduwer op de kandidatenlijst.
Een andere prominente naam binnen de SP, Jasper van Dijk, bevindt zich echter op een opmerkelijke positie. Van Dijk staat op de negende plaats op de lijst. Gezien de huidige peilingen waarin de SP slechts op vijf zetels wordt voorspeld lijkt het onwaarschijnlijk dat Van Dijk na de verkiezingen zijn plek in de Kamer zal behouden.
De overgrote meerderheid van de kandidaten op de lijst bestaat uit lokale raadsleden, wat de nadruk legt op de wens van de SP om haar grassroots-verbindingen te versterken. Daarnaast krijgen enkele jongeren van de recent opgerichte jongerenafdeling van de SP de kans om zich te profileren en politieke ervaring op te doen.
Het was eerder al bekendgemaakt dat de zittende SP-Kamerleden Mahir Alkaya en Peter Kwint niet zullen terugkeren. Deze bekendmaking betekent dat er in ieder geval enkele vertrouwde gezichten zullen verdwijnen. Op 23 september zal het partijcongres de definitieve lijst vaststellen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ondanks dat de SP onder leiding van Lilian Marijnissen bijna bij elke verkiezing verlies lijkt te boeken blijft Marijnissen nog altijd de onbetwiste leidster. Haar leiderschap zal van cruciaal belang zijn om de partij door deze uitdagende periode te loodsen en haar positie in de Nederlandse politiek te handhaven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten