shutterstock 1966776964

Neergang in Nederlandse industrie: Afzetprijzen blijven dalen

Economieaug 30 2023, 16:00
De zon lijkt te zijn ondergegaan voor de Nederlandse industrie, met afzetprijzen die in juli met een alarmerende 7,7% daalden in vergelijking met juli 2022. Dit sombere nieuws, gebracht door het CBS, komt slechts een maand na een prijsdaling van 7,2%. Deze tragische neerwaartse spiraal heeft niet alleen invloed op de direct betrokken industrieën, maar ook op de economie als geheel.
Een belangrijke drijfveer achter deze treurige trend is de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In juli konden we een vat ruwe North Sea Brent olie op de kop tikken voor slechts 72 euro, een daling van 29% ten opzichte van het voorgaande jaar. Een maand eerder, in juni 2023, was het scenario nog somberder, met een prijskaartje van 69 euro per vat, wat neerkomt op een daling van maar liefst 37% in vergelijking met het jaar daarvoor.
De aardolie-industrie voelde de grootste klap. Producten van de aardolie-industrie waren in juli maar liefst 28,3% goedkoper dan het jaar daarvoor. En hoewel dit voor de consument misschien als muziek in de oren klinkt, vormt het voor de industrie en de werknemers een donkere wolk boven hun toekomst. In juni was deze daling zelfs 36,0%.
De chemische industrie, die vaak hand in hand gaat met de olieprijs, deelde eveneens in de klappen. De afzetprijzen in juli waren 22,9% lager dan het voorgaande jaar, een onthutsende daling na de daling van 19,1% die in juni werd gemeld.
Dit alles brengt een diep gevoel van onzekerheid en bezorgdheid met zich mee. Voor bedrijven in deze sectoren kan een dergelijke snelle daling leiden tot inkrimping, verlies van banen en in sommige gevallen zelfs faillissement. Voor werknemers vormt dit nieuws een schaduw over hun zekerheid en toekomst, terwijl ze zich afvragen of hun baan morgen nog wel bestaat. Voor de Nederlandse economie, die zo sterk afhankelijk is van zijn industrieën, kan dit leiden tot vertraagde groei en mogelijke recessies.
We moeten ook kijken naar de bredere gevolgen voor de wereld. De Nederlandse industrie is immers diep verweven met de mondiale economie, en deze prijsdalingen kunnen rimpelingen veroorzaken die verder gaan dan onze eigen kusten.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
In deze tijden van economische tegenspoed is het essentieel voor beleidsmakers, industriële leiders en werknemers om samen te komen en strategieën te bedenken om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Terwijl we hopen op betere tijden, is het belangrijk om de realiteit van het heden onder ogen te zien en te werken aan duurzame oplossingen voor de toekomst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten