20220125 tweede kamer renske leijten sp 3

UWV overtreedt privacywetgeving: SP-waakhond Renske Leijten reageert woedend

Politiekaug 03 2023, 12:00
In een schokkende onthulling is gebleken dat het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) al in 2020 wist dat de privacy van gebruikers illegaal werd geschonden door zonder toestemming cookies te plaatsen. Deze cookies werden vervolgens gebruikt om op illegale wijze 'fraudeurs' op te sporen. Een interne toezichthouder betrapte het UWV en waarschuwde dat dit niet kon, maar het UWV ging er gewoon mee door.

Woedende Reactie van Renske Leijten

SP Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft woedend en geschrokken gereageerd op dit nieuws. Op X (de nieuwe naam van Twitter) uitte ze haar frustratie: "2020 was het jaar dat duidelijk werd dat de fraudejacht van [de] Belastingdienst fouter dan fout was en bovendien onrechtmatig," aldus Leijten. "Dus dacht het UWV, 'weet je wat? Wij vertellen niet dat het bij ons ook goed fout zit'."
Leijtens woede wordt verder aangewakkerd door het feit dat er volgens haar wel naar gevraagd is. SP'er Bart van Kente maakte zelfs een zwartboek over het UWV. "Het bleef doodstil," zegt ze. "Na aftreden van Rutte III beloofde [de] regering foute algoritmes bij uitvoeringsinstanties op te ruimen. Tóch is er weer onderzoeksjournalistiek voor nodig om aan te tonen dat [er] gelogen wordt."

Beschuldigingen en Verontwaardiging

Leijten gaat furieus verder: "Dat de cliëntenraad (met [een] oud D66-Kamerlid) de Tweede Kamer de schuld durft te geven in dit artikel, is zó tekenend. Gaat er iets mis, joh, wijdt het gewoon aan de Kamer."
Ze vindt dit vreselijk en benadrukt dat onrechtmatig handelen niet mag ontstaan, en dat de schuld al helemaal niet in andermans schoenen geschoven mag worden.

Conclusie en Oplossing

Leijten concludeert dat uit het nieuws "opnieuw blijkt dat een overheidsdienst burgers onrechtmatig behandelde en een systeem hanteerde vanuit diep wantrouwen. Dit moet echt stoppen," voegt ze eraan toe.
Haar oplossing is duidelijk: dit soort algoritmes moeten gewoon helemaal uitgezet worden, want elke keer blijkt weer dat het allemaal illegaal is.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat het Nederlandse ambtenarenapparaat níét het beste met ons voor heeft. Net zoals jij zijn we klaar met dit soort ambtenarenwangedrag. Maar om daarover te schrijven hebben we jouw hulp nodig, want het partijkartel straft alle critici keihard af. Steun ons daarom! Doneer aan DDS via BackMe en help ons de overduidelijk kwaadwillende overheid te ontmaskeren.

Reflectie

Deze zaak werpt een verontrustend licht op de manier waarop overheidsinstanties omgaan met privacy en de rechten van burgers. Het roept vragen op over verantwoordelijkheid, transparantie en de rol van de overheid in het beschermen van de rechten van haar burgers. Leijtens woedende reactie is een krachtige oproep tot verandering en een waarschuwing dat de overheid haar verantwoordelijkheden serieus moet nemen. Het is nu aan de regering en de Tweede Kamer om te reageren en ervoor te zorgen dat dergelijke overtredingen in de toekomst worden voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten