mark rutte

'Stoere' premier Rutte intensiveert steun aan Oekraïne: 'Meer wapens, meer sancties en meer isolatie van Rusland!'

Politieksep 26 2022, 19:00
In navolging van Groot-Brittannië doet premier Rutte exact hetzelfde. Vanwege de mobilisatie en schijnreferenda in Rusland, intensiveert hij de steun aan Oekraïne. 'Meer wapens, meer sancties, meer isolatie van Rusland', zei Rutte naar eigen zeggen tegen de Oekraïense president Zelensky.
Dat Rutte meer wapens wilde sturen naar Oekraïne is op zich niets nieuws. Bij zo'n beetje iedere Europese regering heerst het idee dat Oekraïne nog altijd alle steun kan gebruiken, vooral nu Rusland 300.000 nieuwe rekruten en reservisten naar het front in Oekraïne wil sturen.

📞: We intensiveren de steun voor Oekraïne. Meer wapens, meer sancties, meer isolatie van Rusland. Dit heb ik zojuist gezegd in gesprek met @ZelenskyyUa. Vanwege de mobilisatie en schijnreferenda van Rusland. De bescherming van Europa is voor onze veiligheid cruciaal.

Image
1.8K
Reply
Maar onze premier laat het niet alleen bij 'meer wapens' en wil dus ook extra sancties om Rusland nog verder te isoleren. Dat gaat Nederland natuurlijk niet in z'n eentje voor elkaar krijgen, dus moet Rutte naar Brussel.
Over welke sancties het dan gaat en wat voor wapensteun hij precies bedoelt, heeft hij nog niets bekendgemaakt. Het is goed mogelijk dat Rutte het voorbeeld van Groot-Brittannië gaat volgen en dat dit land gewoon sneller reageert dan de Europese Unie. Als dat zo is, dan worden het sancties 'tegen de mensen achter het referendum' en enkele Russische banken (via Reuters).
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Op de wapenleveranties na klinkt het dus vooral heel stoer, maar merkt Rusland er waarschijnlijk verder maar weinig van. Binnen de Europese Unie zullen de meeste regeringsleiders ook niet echt staan te popelen om nóg meer sancties in te voeren, vooral omdat zij ook wel zien dat het de eigen burgers schaadt. Nou is het sowieso de vraag hoeveel sancties de Europese Unie nog op kan leggen, want volgens mij is de rek er wel een beetje uit. Maar Zelensky blijft de druk opvoeren om toch continu steunbetuigingen te moeten geven. Dat zou iedereen in zijn positie doen natuurlijk, maar het zet de Europese regeringsleiders wel een beetje voor het blok. Vooral iemand als Rutte, want zoveel wapens heeft Nederland niet meer te leveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten