640px Gemeenteverkiezingsdebat Den Haag 2018 6

Subsidies voor politieke partijen: Lokale partijen krijgen de kruimels en landelijke partijen de hele koek

Politiekdec 28 2022, 13:00
Er is financiële steun beschikbaar gesteld van 8,15 miljoen in totaal voor alle partijen die een zetel behalen in een gemeenteraad, Provinciale Staten of in het algemeen bestuur van een waterschap. Dit is goed nieuws voor lokale partijen, maar helaas blijft er ongelijkheid bestaan tussen lokale en landelijke partijen.
De landelijke politiek krijgt jaarlijks 25 miljoen, terwijl de decentrale politiek slechts acht miljoen per jaar krijgt. Bovendien krijgen de landelijke partijen in een gemeente geld van twee kanten, terwijl lokale partijen slechts van één kant geld krijgen. Dit creëert een oneerlijk speelveld waarbij lokale partijen altijd in het nadeel zijn.
Om dit te veranderen, wordt er voorgesteld om giften aan politieke partijen te registreren als de Wet op Politieke Partijen wordt aangenomen. Vanaf een waarde van 200 euro moeten giften openbaar gemaakt worden meldt het AD, hoewel lokale partijen de naam van de gulle gever anoniem kunnen houden als dat om veiligheidsredenen nodig is. Partijen in de gemeenteraad of in de Provinciale Staten hebben ook een meldplicht bij donaties boven de 2000 euro. Het maximum bedrag dat één donateur in een jaar mag geven is vastgesteld op 20.000 euro.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Hoewel deze stappen een stap in de goede richting zijn, is er nog veel werk aan de winkel om het oneerlijke speelveld tussen lokale en landelijke partijen uit de wereld te helpen. Lokale partijen moeten niet langer alleen maar tevreden zijn met de kruimels die ze krijgen terwijl de landelijke partijen de grote hap pakken. Het is tijd om eerlijk te zijn en ervoor te zorgen dat alle partijen op een gelijk speelveld strijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten