4799068661 8789b5af81 k

Teleurstellende plannen voor beveiliging Noordzee: fundamenteel debat over rol Kustwacht nodig

Politiekfeb 16 2023, 17:00
Het kabinet heeft onlangs een eerste aanzet gegeven voor een strategie om de onderzeese infrastructuur in de Noordzee beter te beschermen. Dit is een positieve stap, aangezien er al langere tijd zorgen zijn over de veiligheid van 'cruciale infrastructuur' op de bodem van de Noordzee, zoals kabels en pijpleidingen. Echter, de plannen zijn teleurstellend en missen concrete maatregelen.
Nederland loopt relatief gezien achter als het gaat om de beveiliging van de Noordzee. Dit werd eerder al aangetoond door onderzoek van denktank HCSS. Hoewel het kabinet de taken van de Kustwacht op het gebied van veiligheid op de Noordzee wil uitbreiden, blijkt uit nieuwe cijfers dat schepen van de Kustwacht regelmatig niet inzetbaar zijn. Dit is zorgwekkend, omdat het de vraag oproept of de uitbreiding van taken wel haalbaar is.
Frank Bekkers, die het eerder genoemde onderzoek leidde, benadrukt dat de plannen voor de beveiliging van de Noordzee onvoldoende zijn. Het ontbreekt aan concrete maatregelen en er is te weinig sprake van actie. CDA-Kamerlid Derk Boswijk, wiens motie mede aanleiding was voor een nieuwe strategie, deelt deze mening en is teleurgesteld over het gebrek aan concreetheid. Hij vraagt zich af welk materiaal er bijvoorbeeld aangeschaft gaat worden.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is duidelijk dat er meer nodig is dan alleen een strategie om de beveiliging van de Noordzee te verbeteren. Het is tijd om een fundamenteel debat te voeren over wat de Kustwacht moet zijn: een samenraapsel van inspectiediensten die samen vliegtuigen en schepen uitbesteden en aanbesteden? Of gewoon een zelfstandige dienst met slagkracht, mensen en materieel? Dit debat moet gevoerd worden om ervoor te zorgen dat de beveiliging van de Noordzee op een effectieve manier kan worden verbeterd en dat Nederland niet langer achterblijft op dit gebied.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten