ec cash gff505fbc6 1920

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt: betalen met contant geld moet mogelijk blijven

Economiefeb 16 2023, 18:00
De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat winkeliers te vaak geen contante betalingen meer aannemen. Hoewel gemiddeld slechts 4 procent van de winkeliers alleen pinbetalingen accepteert, is dit percentage hoger in sommige branches, zoals de bioscoop en apotheken. Dit maakt het voor sommige mensen moeilijker om aankopen te doen en vermindert de bruikbaarheid van munt- en briefgeld als steeds meer winkeliers alleen met pin willen afrekenen. Ook is het relatief lastig om met contant geld te betalen bij betaalde parkeergarages of -plaatsen.
DNB benadrukt dat het vooraf duidelijk moet zijn dat winkels geen contant geld accepteren, bijvoorbeeld door middel van een pin only-bordje. Bij een derde van de winkels waar klanten alleen kunnen pinnen, wordt dit pas duidelijk als klanten aan de kassa staan. Dit kan tot ongemakkelijke situaties leiden, vooral als mensen speciaal contant geld hebben opgenomen om bij een bepaalde winkel iets te willen kopen.
Vorig jaar spraken winkeliersorganisaties met DNB, banken, horecabedrijven en tankstations af om zich in te spannen om contante betalingen mogelijk te houden. Dit zogeheten ‘Convenant Contant Geld’ was nodig omdat het contante betaalverkeer steeds meer onder druk komt te staan. Het wordt duurder voor winkeliers om contante betalingen te verwerken en het aantal geldautomaten neemt af.
Hoewel betalen met pinpas en mobiele telefoon gemakkelijk en snel is, is het van belang om ook aan degenen te denken die niet beschikken over deze betaalmiddelen of er geen gebruik van kunnen én willen maken. Het is daarom belangrijk dat contante betalingen mogelijk blijven, zowel winkeliers als consumenten kunnen bijdragen aan het behoud van het contante betaalverkeer door deze optie te blijven aanbieden en te gebruiken.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten