fostering paperwork 49533805007

Tientallen meters aan adoptiedossiers vernietigd door Ministerie van Justitie en Veiligheid: Geen noodzaak om te bewaren

Politiekmei 12 2023, 21:00
In 1999 heeft de Centrale Autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (CA IKA) “tientallen meters” aan adoptiedossiers vernietigd, waaronder alle dossiers die in de jaren 70 werden aangelegd, zo meldt de NOS. Hoewel het precieze aantal vernietigde dossiers niet bekend is, werden er in die tijd honderden kinderen per jaar geadopteerd. Dit heeft geleid tot frustratie bij geadopteerden die op zoek zijn naar informatie over hun biologische ouders en achtergrond.
Een geadopteerde heeft aangegeven dat het ministerie van Justitie en Veiligheid, waaronder het CA IKA valt, geen dossier meer van haar heeft. Ze voelt zich "van het kastje naar de muur" gestuurd en kan niet bevatten dat de regie over haar eigen geschiedenis haar uit handen is genomen. De CA IKA heeft aangegeven dat er destijds geen noodzaak was om de dossiers bij het ministerie te bewaren omdat deze ook bij andere instanties lagen. Het is echter niet duidelijk wat er precies in de vernietigde dossiers heeft gezeten en of geadopteerden hierdoor belangrijke informatie zijn misgelopen.
Volgens de Archiefwet mogen documenten alleen vernietigd worden op grond van bewaartermijnen die in een specifieke selectielijst zijn vastgelegd. Het feit dat adoptiedossiers in die tijd maar voor vijf jaar bewaard moesten worden, komt voort uit de vernietigingslijst van het ministerie van 1978. Hoogleraar archiefwetenschap, Charles Jeurgens, vermoedt dat de vernietiging van adoptiedossiers in lijn was met de toen geldende vernietigingslijst. Echter, volgens de Archiefwet van 1995 mogen dergelijke lijsten maar twintig jaar oud zijn om ervoor te zorgen dat veranderende opvattingen worden meegenomen in selectiebeslissingen.
Een woordvoerder van het ministerie geeft aan dat er destijds flinke achterstanden waren bij het archiveren en dat de dossiers anders al eerder vernietigd waren. Tegenwoordig worden adoptiedossiers door het ministerie en het CA IKA blijvend bewaard en is er meer aandacht voor de toegang tot afstammingsgegevens en het belang daarvan voor geadopteerden.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten