De Nederlandse Spoorwegen maken zich opnieuw onmogelijk. Terwijl de dienstverlening afbrokkelt, mogen reizigers volgend jaar nóg dieper in de buidel tasten. De prijzen voor een ritje met de trein stijgen met 6 tot zelfs 9 procent. En alsof dat nog niet genoeg is, neemt ook de kans op een fatsoenlijke zitplaats in 2026 drastisch af. Dit blijkt uit een brief van demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen (Infrastructuur, VVD) aan de Tweede Kamer. Minder service, hogere prijs: het nieuwe normaal
Wie dacht dat de klant koning was, moet vooral niet bij de
NS instappen. Want wat krijg je voor je 9 procent duurdere kaartje?
Minder treinen, minder materieel, meer vertraging, en dus minder zitplaatsen. Vooral in de Randstad, tijdens de spits, wordt het straks vechten om een plekje in de tweede klas – want ook daar wordt het dringen. De eersteklasstoelen moeten zelfs wijken voor extra tweedeklasplekken. Comfort? Vergeet het maar.
Het is werkelijk absurd: terwijl NS het ene verlies na het andere lijdt en faalt in haar basisverantwoordelijkheid – mensen fatsoenlijk van A naar B brengen – schuift ze de rekening door naar de burger. Geen bijsturing, geen echte hervorming. Gewoon de prijzen verhogen.
Overheid kijkt de andere kant op
En wat doet het kabinet? Helemaal niets. Het Rijk legt dit keer geen euro bij, in tegenstelling tot voorgaande jaren. Reizigers worden dus niet alleen in de kou gezet door NS, maar ook door de overheid die weigert op te komen voor de belangen van forenzen, studenten en duizenden mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.
Onder het mom van “bezuinigen” worden onderhoudskosten geschrapt, materieel verminderd en wordt zelfs overwogen om kortingen aan te passen of af te schaffen. Dit alles terwijl de NS-top zichzelf al jarenlang vorstelijke salarissen uitkeert.
Forens betaalt de prijs voor wanbeleid
Vooral de werkende Nederlander is straks de pineut. Op dinsdagen en donderdagen – de populairste kantoordagen – zijn de treinen al overvol. In het najaar, traditioneel de drukste tijd van het jaar, zullen de problemen alleen maar verergeren. En dat terwijl het kabinet zogenaamd inzet op duurzaamheid en het gebruik van het OV wil stimuleren. Wat blijkt: het zijn loze woorden.
Forensen die wél met de trein gaan, mogen voortaan rekenen op:
- Meer staan dan zitten
- Vertragingen door achterstallig onderhoud
- Forse prijsverhogingen zonder kwaliteitsverbetering
- Verdwenen kortingen en hogere abonnementsprijzen
NS is het spoor volledig bijster
De NS laat keer op keer zien waar haar prioriteiten liggen: niet bij de reiziger, maar bij eigen overleven. In plaats van zichzelf opnieuw uit te vinden, kiest men voor de weg van de minste weerstand: de burger plunderen. En dat allemaal met goedkeuring van een kabinet dat zelf op de valreep nog even bezuinigingsmaatregelen doorvoert die vooral de middenklasse treffen.
We hebben het hier niet over luxe reizen, maar over basisvoorzieningen waar honderdduizenden mensen dagelijks van afhankelijk zijn. Wanneer de treinrit niet alleen duurder wordt, maar ook slechter, dan is dat geen beleid, maar sabotage.
👉 Teken vandaag nog de petitie tegen erfbelasting!
Ons spaargeld, onze huizen en onze pensioenen worden bedreigd door klimaatsocialisten en EU-technocraten.
➡️ Stop deze linkse onteigening en verdedig ons privébezit! Teken nu de petitie! Tijd voor een alternatieve spoorwegvisie
Wat de NS nu laat zien is geen dienstbare houding, maar arrogantie. De burger betaalt het gelag van jarenlange wanprestatie. Als de overheid weigert in te grijpen, wordt het tijd dat er een alternatief komt. Voor een écht fatsoenlijk, betaalbaar en betrouwbaar openbaar vervoer. Zolang dat ontbreekt, is de trein vooral een dure straf voor wie geen auto bezit.