Van Haga: “Tijd voor excuses van Indonesië voor de Bersiap genocide”

Van Haga: “Tijd voor excuses van Indonesië voor de Bersiap genocide”

Op 15 augustus capituleerde Japan. Toen was de Tweede Wereldoorlog echt voorbij in het Koninkrijk der Nederlanden. De capitulatie betekende geen einde van de oorlog voor (Indische) Nederlanders. Vrijwel direct volgde de gruwelijke Bersiap. De Bersiap ging vooraf aan de politionele acties. Alleen probeert de Indonesische overheid dit te verdonkeremanen met de hulp van de wokisten. De wokisten die graag de geschiedenis herschrijven zodat de blanken overal de schuld van krijgen. Realistisch Nederland moet hier een stokje voor steken.

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) schaart zich achter de Federatie Indische Nederlanders bij hun verzet tegen het feit dat de Indonesische ambassadeur vandaag tijdens de Nationale Indiëherdenking een prominente rol zal krijgen, door direct na de krans van premier Mark Rutte een bloemstuk te leggen bij het Indisch Monument. Het besluit van het bestuur van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 heeft dit besloten zónder overleg met de Indische gemeenschap.

De wijziging wordt door veel Indische Nederlanders als een regelrechte provocatie ervaren, omdat zij zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog als de daaropvolgende Bersiap zwaar hebben geleden onder Indonesisch racisme én terreur”, aldus Van Haga, die wil dat minister-president Rutte er bij het bestuur op aandringt om wijzigingen bij de herdenking terug te draaien. “Indische Nederlanders hebben al langer grote moeite met de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur op de Indiëherdenking, vooral omdat Indonesië haar rol bij de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap tot op de dag van vandaag ontkent, bagatelliseert of vergoelijkt. Indonesische oorlogsmisdadigers worden tot op de dag van vandaag ieder jaar in Indonesië als helden geëerd.”

Overigens is de prominente rol voor de Indonesische ambassadeur niet de enige tegemoetkoming aan de activisten. Deze editie zal onder andere de vaandelmars van het Van Heutsz -regiment niet live worden uitgezonden. “Totaal woke dat dit wordt gedaan. De premier moet voorzitter Thom de Graaf (D66) wijzen op het recht doen aan zijn belofte. Bij zijn aanstelling twee jaar geleden verzekerde hij dat hij onder geen beding zou tornen aan de voor Indische Nederlanders heilige Indiëherdenking. Dat doet hij nu dus toch. Daarmee zwicht het bestuur voor intimidatie en geweld van een klein groepje radicale activisten, die al jaren de Indiëherdenking proberen te kapen. Twee jaar geleden werd het Indisch Monument daags voor de Nationale Indiëherdenking zelfs beklad met beledigende en racistische leuzen”, aldus Van Haga, die het schandalig vindt dat De Graaf daar geen aangifte tegen wilde doen. Het feit dat de wijzigingen niet zijn besproken met slachtoffers en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap vindt de BVNL-voorman “volstrekt onacceptabel.”

BVNL roept minister-president Rutte op om er bij Indonesië op aan te dringen excuses te maken voor de genocide op Indische Nederlanders tijdens de Bersiap. “Net zoals Nederland heeft gedaan voor het koloniale verleden,” aldus Wybren van Haga.

Het wordt tijd dat Indonesië de genocide tijdens de Bersiap erkent en daarvoor haar excuses aanbiedt. Goed dat van Haga hiervoor strijdt. Hopelijk weet hij de PVV, FVD en BBB aan zijn zijde te vinden. De erkenning van de Bersiap is van een groot belang omdat de wokisten dit hoofdstuk van de geschiedenis dan niet kunnen herschrijven.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer