Vicky Maeijer (PVV) fileert Jeugdwanbeleid kabinet: 'Het ontbreekt aan DAADKRACHT'

Politieknov 21 2022, 17:45
Bij het debat Begrotingsonderdeel Jeugd en aanverwante zaken heeft PVV-Tweede Kamerlid Vicky Maeijer het wanbeleid van het kabinet totaal gefileerd. Want, zei ze, het ontbreekt niet aan ideeën of papierwerk. Nee, "het ontbreekt aan daadkracht." Iedereen weet dat er iets moet gebeuren, iedereen weet wát er moet gebeuren. Maar de minister doet niets.
Heel concreet wilde Maeijer weten wat de ministers en de staatssecretaris eigenlijk doen voor kinderen "die nu of de komende weken hulp nodig hebben?" Wat gebeurt er om de Jeugdzorg en de Kinderbescherming bij te staan? Het water staat ze aan de lippen, zei Maeijer. Maar nog steeds is het wachten op actie.
Alle betrokkenen krijgen steeds te horen dat er "volgend jaar" misschien iets gebeurt. Maar zoals Maeijer zei is dat niet afdoende. Voor deze mensen is "morgen de toekomst." Zij zijn helemaal niet eens bezig met volgend jaar. Ze hebben nú hulp nodig. Punt.
Ook zei Maeijer dat "alle seinen" al "op rood" staan, maar dat er ondertussen in de kabinetsplannen van volgend jaar een bezuiniging staat van 374 miljoen euro. "En er volgt nog meer! Wat zijn die plannen precies?"
Ja, zei Maeijer, misschien dat er ergens op Jeugdzorg bespaard kan worden. Maar "eerst de kinderen en daarna het geld." En trouwens, als er dan iets "hervormd" moet worden, dan toch eerst het feit dat jeugdzorgwerkers gemiddeld 60 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratieve rompslomp. In die tijd kunnen ze dus niet bezig zijn met de jongeren die ze hoegenaamd zouden moeten helpen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Wat veel mensen niet weten is dat de Jeugdzorgbeschermers al hebben laten weten dat ze niet meer in gesprek willen met de overheid. Alle vergaderingen met Vadertje Staat laten ze aan zich voorbijgaan. "Het water staat ze aan de lippen," zegt Maeijer. Ze hopen dat er van deze actie een duidelijk signaal afgaat naar de politiek. Maar die lijkt het allemaal heel vrolijk te negeren. Nou ja, in de Tweede Kamer lopen er een paar individuen rond die het allemaal heel erg zeggen te vinden, maar het kabinet en daarmee de coalitie vindt het allemaal best. 
Eigenlijk is het allemaal natuurlijk hartstikke simpel: alles dat het kabinet Rutte IV aanraakt gaat kapot. Het maakt werkelijk niet uit wat het is. Zorg, de economie, inflatie, het mkb, onderwijs, jeugdzorg, de rechtsstaat. Letterlijk álles wordt gesloopt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten