[VIDEO] Leon de Jong (PVV) sloopt Rutte 4: 'Alles moet kapot. Dát is het motto van deze regering'

Politieknov 30 2022, 17:00
Dinsdagavond heeft PVV-Tweede Kamerlid Leon de Jong het wanstaltige sociale en economische beleid van het kabinet totaal gekraakt. "Alles moet kapot," zei De Jong, "dát is het motto van dit kabinet." Daarbij gaf hij voorbeeld na voorbeeld van hardwerkende burgers die de kachel niet meer kunnen aanzetten, die geen geld voor voedsel hebben, die niet naar de dokter gaan omdat ze geen geld voor het eigen risico hebben.
"Nederlanders zijn de afgelopen jaren de ene na de andere crisis in geduwd," zei De Jong tijdens zijn bijdrage. Daarbij noemde hij de energiecrisis, de wooncrisis, "en daar bovenop nu ook de bestaanszekerheidcrisis."
Deze crisis, ging hij verder, "is het gevolg van tien jaar lang uitknijpen; het gevolg van niet-compenseren; het gevolg van wegkijken door politici die geen idee hebben hoe het is om niet te kunnen rondkomen."
Vervolgens maakte hij een heel terechte opmerking. Want, zei hij, "alles moet kapot. Dat is het motto van dit kabinet: alles moet kapot. Arbeidsmarkt, pensioen, koopkracht, inkomen, bestaanszekerheid... álles wordt door dit kabinet afgebroken."
De situatie die nu ontstaan is, is ronduit schrijnend, aldus De Jong. Hij noemde talloze voorbeelden op van gezinnen die op alles bezuinigen, maar die het gewoon niet meer redden. Ouderen die niet meer naar de dokter gaan omdat ze geen geld hebben voor het eigen risico. Hele gezinnen die maar twee keer per week douchen - en dan ook nog eens zo kort mogelijk. Alleenstaande moeders die niet meer rondkomen en die huilend aankloppen bij mensen als De Jong in de hoop dat er toch nog iets kan gebeuren. Opa's en oma's die in warme winterkleding op de bank zitten en dekens op zich leggen om niet te verkleumen. In hun eigen huis!
"Nederland bárst van het geld. We zijn nog nooit zó rijk geweest als land," zei de PVV'er. "Maar dit kabinet kiest er bewust voor om miljarden stuk te slaan aan onzinnig klimaat- en stikstofbeleid, Brussel, Afrika, en asiel. Onze eigen mensen komen bij dit kabinet altijd op de láátste plaats."
Natuurlijk valt daar helemaal niets op aan te merken. Dat is inderdaad hoe dit kabinet rolt.
Als ze daar dan nog eerlijk over waren, tja, dat was nog één ding. Maar nee, "het kabinet durft dit niet hardop te zeggen. Liever kiezen ze ervoor om te misleiden door te doen alsof ze maximaal compenseren in de strijd tegen de hoge inflatie."
Flauwekul, natuurlijk. Er kan veel meer gedaan worden, niet in de laatste plaats omdat de inflatie zo hoog is dóór het wanbeleid van het kabinet (en Brussel). Het interesseert ze alleen niets. Of, nou ja, misschien gaat het nog verder dan dat en is het nog kwaadaardiger. Misschien is het ópzet en dus gewenst beleid - gewenste effecten.
Je hebt nu situaties waarin met name ouderen serieus overwegen er een einde aan te maken. Ze denken dat ze niet meer rondkomen - ze kómen niet meer rond. Ze leven in de kou. Ze maken zich zorgen over alles. Ze spreken hun spaarrekening aan - geld dat ze gespaard hebben voor hun begrafenis! - om toch nog iets te eten en te drinken te kopen.
Al die mensen schamen zich kapot voor hun situatie. Maar zoals De Jong terecht stelde moeten ze zich helemaal niet zo voelen. Het is, zei hij, "niet zij, maar de politiek die zich moet schamen. Dat het dit kabinet is dat zich moet schamen omdat het weigert onze mensen echt te helpen. Dat het deze minister is, die van armoede is, die zich kapot moet schamen omdat ze mensen niet uit de armoede haalt, maar er juist verder in duwt."
Je hebt honderdduizenden huishoudens die diep in de schulden zitten. Die komen niet meer rond. Het Rode Kruis deelt voedselpakketten uit in ons landaan 400.000 Nederlandse búrgers
Zijn er dan helemaal geen oplossingen? Natuurlijk wel. De Jong kwam met een hele waslijst aan maatregelen die talloze mensen helpen:
1. Energietoeslag voor alle mensen die tot 140% van het sociaal minimum verdienen (ipv de 120% van nu)
2. Pas het prijsplafond voor stroom en gas met terugwerkende kracht toe vanaf 1 januari 2022 (dus voor dit hele jaar)
3. Zet BTW voor boodschappen en energie op NUL procent
4. Verlaag de huren
5. Schaf het eigen risico in de zorg af
6. Verhoog met terugwerkende kracht de energiecompensatie (van november en december) van 190 euro tot 500 euro per maand
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Die maatregelen, tja, die merken mensen in hun beurs. En nee, daar kan het niet bij blijven, aldus De Jong, want ook de welvaartsstaat zoals die bestaat moet behouden worden. Dit betekent dat het oude pensioenstelsel niet wordt afgeschaft, maar gewoon blijft bestaan.
Ook de massa-immigratie moet per direct worden beëindigd, aldus De Jong. Want de massa-immigratie kost bakken met geld: geld dat ook heel goed besteed kan worden aan onze eigen mensen. Hieraan gelieerd moet ervoor worden gezorgd dat werken weer loont... en dat er een asielstop wordt afgekondigd. Per direct. Niet volgend jaar. Niet over 6 maanden. Maar nú.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten