de dagelijkse standaard tweede kamer 115 websize

Waarom de Nederlandse politiek knet-ter-gek is: de Randstad domineert TOTAAL in Den Haag

Politieknov 02 2023, 14:00
Met de verkiezingen die over drie weken plaatsvinden, staat Nederland op het punt om wederom een Tweede Kamer te kiezen die gedomineerd wordt door de Randstad. De voorlopige kieslijsten en zetelpeilingen onthullen een ongemakkelijke waarheid: de politieke macht blijft geconcentreerd in de handen van Noord- en Zuid-Holland, terwijl provincies zoals Noord-Brabant en Gelderland aan de zijlijn staan.
Deze voorspelde uitkomst is een klap voor de democratische vertegenwoordiging van heel Nederland. Het illustreert een politiek systeem dat vastgeroest is in de Randstad, waarbij de stemmen van miljoenen Nederlanders buiten deze regio's dreigen te worden gesmoord door de overweldigende aanwezigheid van Randstedelijke parlementariërs.
De opkomst van partijen zoals BBB en NSC, die hun wortels hebben in de provinciale grond, toont een groeiende onrust onder de bevolking. Deze 'opstand van de regio's' wordt echter nauwelijks weerspiegeld in de samenstelling van de Tweede Kamer, waar de kieslijsten nog steeds een onevenredig aantal kandidaten uit de Randstad tonen.
Deze situatie roept de vraag op: wie vertegenwoordigt de Tweede Kamer eigenlijk? Zijn het de stemmen van de gehele natie, of slechts de echo's van de Randstad? De roep om een regionaal kiesstelsel wordt steeds luider, waarbij partijen zoals NSC pleiten voor een systeem dat recht doet aan de diverse stemmen van ons land.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS strijden we al tijden tegen de Randstad-dominantie van de politiek. Waarom? Omdat de Randstad knettergek is en het contact met de rest van Nederland (en de werkelijkheid) al lang kwijt is. Het probleem? Omdat wij deze strijd voeren worden we door Big Tech bestraft. Steun ons daarom! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan voor de provincie!
Terwijl de politieke elite zichzelf op de schouder klopt voor het verhogen van het aantal vrouwen in de Kamer, blijft de geografische ongelijkheid een pijnlijk onderbelicht probleem. Het is tijd dat de politiek in Den Haag wakker wordt en de realiteit onder ogen ziet: Nederland is meer dan de Randstad, en elke regio verdient een stem in het hart van onze democratie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten