de dagelijkse standaard dh 01196

Wat?! Antidemocratische Tweede Kamer schorst HELE Tweede Kamerfractie FVD: 'Van Meijeren geeft niet door dat hij in de Provinciale Staten zit'

Politiekdec 19 2023, 17:31
Het is werkelijk te waanzinnig voor woorden. De héle Tweede Kamerfractie van FVD is vandaag geschorst voor de duur van een week. Het is nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van onze 'democratie' dat dit gebeurd is. Antidemocratischer dan dit wordt het niet. Forum voor Democratie is dan ook woest.
Bij de NOS berichten ze met grote vreugde over deze antidemocratische verschrikking. Wat hebben ze er pret in. De fractie is geschorst. Door de Tweede Kamer zelf nog wel! Ha-ha-ha!
En ja, de NOS vindt dat helemaal terecht. De FVD'ers hebben hun "nevenfuncties" namelijk niet goed opgegeven. Of helemaal niet, zelfs. En dat is tegen de regels van de Tweede Kamer. Dikke doei dus.
Alleen is er een probleem. Ten eerste is het wanstaltig dat de Kamer dit soort regels 'voor zichzelf' maakt - wat wil zeggen, dat inactieve Kamerleden die verder niets doen deze regels maken voor ándere Kamerleden die wél actief zijn.
Ten tweede - en veel belangrijker: die nevenactiviteiten zijn wel degelijk bekend. FVD'ers zijn er zelf heel eerlijk en open over. Het staat allemaal netjes vermeld in de Kamer van Koophandel. FVD'ers zitten bij Amsterdam Books, bij Eerlijk Eten, etc. Dat is allemaal geregistreerd - alleen niet specifiek in dat kleine kulregistertje van het parlement. 
Nou, nou, poeh, poeh.
Vervolgens wordt het nog belachelijker dat ze geschorst zijn als je bedenkt dat de grootste klacht tegen Van Meijeren is dat hij niet in het register van de Kamer heeft laten zetten dat hij lid is van de Provinciale Staten van Zuid-Holland.
WAT?!!?!? Hij staat als lid van de Provinciale Staten bij de Provinciale Staten zelf. Iedereen weet dat hij daar zit. Bij de overheid staat hij daar als lid geregistreerd. Hij deed ermee aan de verkiezingen en werd gekozen.
Maar hij is geschorst omdat hij niet heeft doorgegeven aan de Kamer zelf - op officiële wijze - dat hij op provinciaal niveau ook een volksvertegenwoordiger is. Let wel, ze weten het allemaal. Hij staat bij de overheid als zodanig geregistreerd. Hij heeft publiekelijk een eed gezworen. Maar hij heeft geen notitie gegeven aan mevrouw Bergkamp toen die nog Kamervoorzitter was, en dus wordt hij nu een week lang buiten het debat gehouden - als nationale volksvertegenwoordiger. Als gekózen parlementariër.
Knet.Ter.Gek.

Tegenstemmen

Het enige relatief goede nieuws is dat niet alle partijen voor de schorsing hebben gestemd. JA21 (lees: Groep Eerdmans), BBB én de PVV hebben tegen de schorsing gestemd. Zij vinden het veel te ver gaan om volksvertegenwoordigers om iets als dit te schorsen.
Helaas vormen die partijen samen met de drie van FVD niet 76 zetels, maar 47. Ja, 47, niet 48. Martin Bosma van de PVV was namelijk de enige PVV'er die wel voor de schorsing stemde. Dit ongetwijfeld omdat het een regel is van het presidium waar hij voorzitter van is. Hij zal gevonden hebben dat hij dan niet tegen deze straf kan stemmen.
Natuurlijk had dat wel gekund, maar we weten dat Bosma heel graag "heel erg onpartijdig en onafhankelijk" wil overkomen zodat de kartelpartijen niet boos op hem worden en van hem af willen als Kamervoorzitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten