portraitfactorynl de dagelijkse standaard 89 geert wilders

Schokkende peiling: PVV +10! VERUIT de grootste partij van het land, VVD én GroenLinks-PvdA op FORS verlies

Politiekdec 19 2023, 13:56
EenVandaag is vanmiddag met een ronduit schokkende peiling gekomen. Als er vandaag Tweede Kamerverkiezingen gehouden zouden worden, zou de PVV namelijk nóg groter zijn dan op 22 november. Sterker nog, de partij is de afgelopen weken virtueel geëxplodeerd - op een goede manier.
Toen de PVV op 22 november 37 zetels binnensleepte was dat ronduit schokkend. Ja, mensen wisten dat de PVV groter dan ooit zou kunnen worden. Volgens de peilingen zou het aankomen op 26/27/28 zetels. Dat zou enorm significant zijn.
Het werden er dus 37. Flink wat meer dan verwacht. 10 meer, zelfs.
Nou, in de tussenliggende periode is de PVV alleen maar gegroeid. Volgens de laatste peiling van EenVandaag zouden Geert Wilders en co. nu namelijk uitkomen op 47 zetels als er nú verkiezingen waren.
Ja, dat lees je goed. Zevenenveertig zetels. Voor de PVV. Dat is niet alleen een schokkend hoog aantal specifiek voor die club, gezien de grootte van de PVV door de jaren heen, maar het zou voor elke andere partij ook een schokkend hoog aantal zijn. Dit zijn cijfers die doen denken aan de tijd dat er maar drie of vier partijen waren in Nederland. Het zijn er 20!
Het opmerkelijke is dat die PVV-zetels voor een groot deel afkomstig lijken van de VVD (-6), NSC (-1), en mogelijk van de SP (-1) en JA21 (-1). Er moet dan nog ergens een zetel gevonden worden. Wellicht is die dan afkomstig van het CDA. FVD en SGP verliezen namelijk niets meer aan de PVV.
De groei van de PVV komt nú dus op rekening van een flink aantal andere partijen. En dat is heel goed nieuws. Want als die zetels wel wegkomen bij stabiele rechtse partijen als SGP en FVD, dan win je daar uiteindelijk helemaal niets mee. De PVV heeft immers partijen nodig die de club rechts houden - en die de PVV een rechts alternatief bieden op de kartelpartijen. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten