20211103 Tweede Kamer debat over corona 036

Peilingen! Formatiestrategie VVD zorgt voor recordaantal PVV-zetels, ook BBB profiteert

Politiekdec 03 2023, 13:00
Tien dagen na de Nederlandse verkiezingen weerspiegelen de meest recente peilingen van Peil.nl, onder leiding van Maurice de Hond, aanzienlijke verschuivingen in de politieke voorkeuren van het Nederlandse electoraat. Opvallend is de aanzienlijke daling van de VVD, die een derde van haar kiezers verliest door de gehanteerde strategie tijdens de eerste fase van de kabinetsformatie. Tegelijkertijd evenaart de PVV haar eerder gevestigde record van 42 zetels.
De VVD ondergaat een opmerkelijke daling van 8 zetels, waarmee de partij momenteel op 16 zetels staat. PvdA/GroenLinks daalt met 3 zetels naar 22, terwijl de PVV een stijging van 5 zetels noteert, waardoor ze nu op een totaal van 42 zetels uitkomen. Andere opmerkelijke veranderingen zijn onder meer BBB die met 3 zetels stijgt naar 10, D66 met 2 naar 11 zetels, en zowel CDA als Volt die elk een toename van 1 zetel zien. Intrigerend is de parallel met de steun voor de PVV, die momenteel vergelijkbaar is met de niveaus tijdens de vluchtelingencrisis van 2016, terwijl zowel de VVD als PvdA/GroenLinks vergelijkbare scores behalen.
De sleutelfactor achter de daling van de VVD lijkt de opstelling tijdens de formatie te zijn. Het onderzoek onthult dat 64% van de VVD-kiezers negatief reageert op de beslissing om niet deel te nemen aan een kabinet, maar wel gedoogsteun te verlenen aan een kabinet van de winnaars. Opvallend is dat 21% van degenen die negatief reageren overstapt naar de PVV.
Bovendien tonen de resultaten aan dat VVD-kiezers aanzienlijk positiever reageren op een regering van PVV, NSC, BBB plus VVD dan op een regering van PVV, NSC, BBB met gedoogsteun van de VVD. Bijvoorbeeld, 84% van de VVD-kiezers reageert positief op de eerste combinatie, terwijl slechts 58% positief reageert op de gedoogsteun van de VVD voor de tweede combinatie.
Interessant is ook de acceptatiegraad bij kiezers van PVV, BBB, NSC en VVD voor hun partijen in een regering met de PVV. Velen vinden het zelfs acceptabel als Geert Wilders premier wordt. Opvallend is dat 48% van de algemene kiezers nieuwe verkiezingen verwacht in 2024, terwijl bij PVV- en BBB-kiezers dit percentage lager ligt op 40%, en bij D66- en PvdA/GroenLinks-kiezers hoger op 60%.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Deze recente peilingen bieden niet alleen inzicht in veranderingen in zetelaantallen, maar werpen ook licht op de gevoeligheden van kiezers met betrekking tot de formatiekeuzes van politieke partijen. De komende periode zal ongetwijfeld de gemoederen weer bezighouden, waarbij politieke spelletjes onvermijdelijk lijken te zijn. De huidige houding van de VVD lijkt hen geen windeieren te leggen, en zoals verwacht zou Wilders bij eventuele herverkiezingen hiervan kunnen profiteren en zo zijn positie verder versterken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten