portraitfactorynl de dagelijkse standaard 89 geert wilders

Peiling: PVV op 43 zetels - VVD stort in elkaar, JA21 0 (nul) zetels

Politiekdec 14 2023, 17:09
Ongelooflijk goed nieuws voor de PVV. De partij van Geert Wilders en de zijnen zou, als er vandaag verkiezingen waren, namelijk maar liefst 43 zetels halen. Dat zijn er 6 meer an het geval was op 22 november. Die zetels komen bijna allemaal weg bij de VVD. Kiezers van die partij zijn namelijk woest dat Dilan Yesilgöz de kabinetsboot steeds heeft afgehouden.
Toen de PVV 37 zetels haalde was dat eigenlijk ronduit schokkend. Er werd gerekend op iets van 27 zetels. 37 waren er dus 10 meer. Bizar, zeker als je bedenkt dat de peilingen van rond de 27 zetels echt een dag of twee voor de verkiezingen verschenen waren. Heel veel mensen besloten dus op het allerlaatste moment om van partij te wisselen. JA21 werd daar de dupe van, de VVD, en ook BVNL en - helaas - FVD.
Maar als er binnenkort nóg eens verkiezingen zijn, dan wordt de schade nog veel groter voor de traditionele kartelpartijen. Of, nou ja, voor de VVD eigenlijk. Die partij raakt namelijk 33% van de zetels kwijt die ze binnensleepte op 22 november. Van de 24 blijven er virtueel maar 16 over.
Die weggevallen zetels gaan bijna allemaal - maar niet volledig - naar de PVV. Geert Wilders en de zijnen staan ditmaal namelijk op 43 virtuele zetels. Dat zijn er dus 6 meer dan drie weken geleden. Verder gaat één zetel van de VVD naar BBB, en dan zijn er nog een paar VVD'ers die overlopen naar D66 (1 zetel).
FVD blijft op de 3 zetels staan die de partij binnenhaalde op 22 november... en JA21 verdwijnt totaal. Ja, dat lees je goed. Joost Eerdmans zou niet terugkomen in de Kamer als de verkiezingen vandaag waren - of als de formatie klopt en er nieuwe verkiezingen nodig zijn. Je gaat er bijna op hopen he?
De reden dat zoveel VVD'ers hun partij verlaten om (vooral) over te stappen naar de PVV? Hele hordes VVD-kiezers vinden de opstelling van de VVD in het formatieproces volstrekt belachelijk. Zij willen dat hun partij heel snel een coalitie in elkaar gaat zetten met de PVV. Het liefst vandaag nog - maar op z'n langzaamst morgen. Al dat gezeur van Yesilgöz over een minderheidskabinet en de overduidelijke signalen van de VVD dat ze het liever helemaal niet doen vinden 33% van de VVD-kiezers zo wanstaltig dat ze hun partij gewoon de rug toekeren.
Laat het een waarschuwing zijn voor het partijkartel. Ze kunnen denken dat ze de PVV (en andere echt rechtse partijen) kunnen blijven uitsluiten en hun kiezers kunnen blijven negeren, maar uiteindelijk gaat dat er alleen maar voor zorgen dat zíj́ kapot gaan. Geert Wilders en co. worden alleen maar groter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten