de dagelijkse standaard dh 00994

Woede op links! Ratten van PvdA steken GroenLinks met mes in de rug

Politiekapr 08 2023, 14:00
In linkse wolken is er veel woede vandaag! De reden? De PvdA heeft GroenLinks op provinciaal niveau heerlijk met een bloederig mes in de rug gestoken. De partij van Attje Kuiken gaat daar, tegen gemaakte beloftes in, namelijk lekker regeren zonder de nieuwe matties van GL. Heerlijk!
Haagse Insider brengt ons het nieuws dat zowel in Limburg als in Fryslan de provinciale PvdA in een college gaat zitten met de BoerBurgerBeweging (BBB). Dat vinden die Haagse ukkies natuurlijk al vreselijk. Maar wat het nog veel erger maakt voor 'Insidertje' is dat GroenLinks níét mag meedoen. Dit terwijl GL en PvdA nieuwe soulmates zijn!
"Zowel in Limburg als in Friesland lijkt het erop dat de provinciale PvdA bereid is met BBB in een college te stappen zonder GroenLinks. Dat landelijke partijleiding dit toestaat…." moppert de als 'insider' vermomde D66-twitteraar:
Vervolgens zijn daar natuurlijk reacties op van heel veel mensen die zeggen: luist eens, daar gaat Den Haag niet eens over. Het zal Insider verbazen, maar dit wordt geregeld door lokale politici zélf. En die staan veel meer met hun voeten in de klei dan het Haagse geteisem.
Maar daar reageert meneertje koekepeertje ook op. "Heel grappig al die reacties dat de landelijke partij daar 'niet over gaat.' Je kan merken dat jullie allemaal heel veel ervaring hebben bij het succesvol laten fuseren van partijen. In alle ernst: voor PvdA (en GL) is deze fusie doodernstig. Mislukken te gevaarlijk."
Natuurlijk is daar één klein probleempje mee: op lokaal niveau zijn veel PvdA'ers nog steeds van de oude klasse. Arbeiders. Of mensen die uit arbeidersgezinnen komen en zich daar nog steeds mee verwant voelen. Ondertussen zijn GroenLinksers eerst en vooral universitaire afgestudeerde betweters uit de bovenklasse.
Het is nogal wiedes dat lokale PvdA'ers en lokale GroenLinksers helemaal niet zo dol op elkaar zijn als het geval is in Den Haag. De partijtop van de PvdA is namelijk op geen enkele manier meer te vergelijken met de lokale en regionale bestuurders en activisten. Daarom zou het voor de PvdA ook heel slécht zijn om met GL te fuseren.
Maar goed, natuurlijk is dat voor ons reden om te hopen dat ze wél samengaan. Hoe eerder deze twee partijen uitgeschakeld worden, hoe beter. Hopelijk krijgt D66-insider-twitteraar zijn zin!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten