screenshot 2023 12 14 at 210329

Yes! Martin Bosma is VOORZITTER: 75 stemmen van de 148

Politiekdec 14 2023, 19:01
Het is eigenlijk nauwelijks te geloven, maar er lijkt écht het één en ander te veranderen in Den Haag. Martin Bosma is zojuist namelijk gekozen tot nieuwe Kamervoorzitter. Hij is daarmee de opvolger van D66'er Vera Bergkamp. Het is voor het eerst (ooit) dat een PVV'er zo'n belangrijke functie heeft gekregen van zijn ambtsgenoten. En voor ons is het reden voor hoop.
Toen we de dag ingingen was ik buitengewoon kritisch, zelfs cynisch. Martin Bosma als voorzitter van de Tweede Kamer? Het klonk heel goed. De man is buitengewoon objectief, maar toch ook scherp, gebruikt vaak humor, houdt de debatten kort... maar is natuurlijk wel een PVV'er. Dat gaat het kartel toch niet toestaan?
Nou, blijkbaar waait er echt iets van een frisse wind in het parlement. Want Bosma heeft de verkiezingen zojuist gewonnen. Hij kon uiteindelijk rekenen op steun van zowel VVD'ers als NSC'ers - dat moet wel, want zonder hun steun had hij niet gewonnen. Of beter: zonder steun van een aantal van hen was dat niet gelukt.
Voor Tom van der Lee en GroenLinks-PvdA was het een heel vervelende dag. Zij gingen er vast vanuit dat Van der Lee het wel even zou doen. Een PVV'er als voorzitter? Nee, dat zou het kartel niet accepteren - dachten zij ook.
Het gevolg? Toen Bosma won keken Van der Lee en zijn hele fractie zo:
Het is heel slecht om leedvermaak te hebben... dus daar doen we dan ook niet aan. Toch? Hierom lachen is immers wel héél klein... héél kinderachtig.
Giechel.
Afijn, Bosma is het dus! Geweldig, want deze man heeft er een handje van om iedereen gelijk te behandelen én om ministers en staatssecretarissen tot de orde te roepen als die zich als kleine koningen of koninginnen denken te kunnen gedragen.
Oh, en dan nog iets. Want als deze Kamer akkoord gaat met Bosma als Kamervoorzitter, dan is het ook serieus mogelijk dat ze... uiteindelijk ook akkoord gaan met Geert Wilders als premier. De argumenten die de haters vandaag tegen Bosma gebruikten zijn namelijk precies dezelfde argumenten die ze ook zullen inzetten tegen Wilders.
Win-win?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten