Zei ik toch?! Yesilgöz gaat niet in Kabinet Wilders I zitten: "Dat ga ik niet doen"

Zei ik toch?! Yesilgöz gaat niet in Kabinet Wilders I zitten: "Dat ga ik niet doen"

Politieknov 21, 12:00
Met nog een dag te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen 2023 wordt VVD-leider Dilan Yesilgöz opeens héél duidelijk. Bij NPO Radio 1 heeft ze zojuist gezegd dat ze niet, nooit, nimmer deel gaat uitmaken van een kabinet waar Geert Wilders premier van is. Dat weigert ze pertinent.
Om te beginnen, zei Yesilgöz, denkt ze sowieso niet dat Wilders' partij de PVV de grootste partij van het land wordt. "Ik zie de PVV niet de grootste worden," zegt ze daarover. En trouwens, als dat onverhoopt wél lukt, tja, dan kan Wilders tóch geen meerderheid in elkaar knutselen.
"Er zijn verschillende redenen dat ik het niet zie gebeuren," zegt de VVD-bazin daarover.
Eén van die redenen heeft ze volledig zélf in de hand. Ze is namelijk niet van zins om deel te nemen aan een kabinet met Rutte als premier. Nu niet, nooit niet. En ja, ze heeft al een fan-tas-tisch (LOL) kulverhaal klaar om die beslissing te verdedigen.
"Dat ga ik niet doen," legt ze uit. "Dit land heeft een leider nodig die kan verbinden." Wilders is niet zo'n leider vindt zij. Maar zíj́ natuurlijk wél.  Vindt Mevrouw de Verbinder Zelf. 
Ik zeg dit dus al dagen. Wilders heeft een heel klein kansje dat hij mag meedoen als hij de tweede of derde partij van het land wordt (eigenlijk ook niet, maar dan is die kans niet helemaal nul procent). Maar als de PVV de grootste wordt, dan is het gewoon keihard game over voor Wilders, Martin Bosma, en Fleur Agema. Dan doet niemand er zaken mee. Want niemand wil in een kabinet Wilders I plaatsnemen. 
Dan gaat de VVD liever over links, dus met NSC en GroenLinks-PvdA. Als ze dat doen komen ze al uit op ergens rond de 70-77 zetels. Dus dan hebben ze nog een klein clubje erbij nodig vanwege de Eerste Kamer, en dan is het klaar. Het CDA, misschien D66. Maar zéker geen PVV.
"Strategisch stemmen" om de PVV de grootste te laten worden is het dómste wat je kunt doen. Je moet gewoon op de partij stemmen die het beste bij je denkbeelden aansluit. Want hoe kleiner de partij wordt die je eigenlijk steunt, hoe minder jouw stem uiteindelijk vertegenwoordig wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten