Militair Robert Bales berecht in Amerika

Geen categoriemrt 18 2012, 19:30
De 'moordenaar van Kandahar' wordt thuis berecht.
En dat is eigenlijk volkomen terecht. In Afghanistan staat hem namelijk ongetwijfeld geen eerlijke procesgang te wachten. Je hoopt dat dit in Amerika zelf anders zal zijn.

Waarschijnlijk worden de komende dagen de aanklachten tegen de Amerikaanse soldaat ingediend, die vorige week zestien Afghaanse burgers in Kandahar zou hebben gedood. Als het tot een rechtszaak komt, wordt hij in de Verenigde Staten berecht.

Hoe meer ik erover lees, hoe duidelijker het wordt dat er iets gebeurd moet zijn met Bales. Hij was blijkbaar een buitengewoon goede soldaat, die deed wat hem werd opgedragen en zich niet schuldig maakte aan extreme handelingen tegen Afghaanse gevangenen. Sterker nog, vorig jaar zei hij dat hij juist trots was op zijn troepen dat ze zich in de hand hielden en dat ze de plaatselijke bevolking altijd goed behandelden; iets waar hijzelf ook om bekend stond.
We zullen zijn verhaal ongetwijfeld horen tijdens de rechtszaak. Dat er iets geknapt moet zijn - na drie keer naar Irak te zijn gezonden, en daarna dus ook nog maar een keer naar Afghanistan - staat buiten kijf. 
Obama moet die Afghanen maar laten gillen. Laat ze daar eerst maar eens iets doen aan al die (zelfmoord-) terroristen die, wanneer ze maar kunnen, Amerikaanse militairen én onschuldige burgers afmaken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten