Jihadgezin vertrokken naar Syrië

Geen categoriesep 06 2014, 8:59
Hoe heeft dit in vredesnaam kunnen gebeuren? De vader is een bekende van de inlichtingendiensten... of zou dat moeten zijn.
Het is werkelijk niet. te. geloven. Afgelopen zondag vertrok een radicaal-islamitisch gezin - of beter: een gezin waarvan de ouders geradicaliseerd zijn - plotseling naar Syrië. Enige tijd was er onduidelijkheid over de identiteit van de betrokken personen, maar nu niet meer. Het blijkt namelijk dat papalief ... de in Amersfoort woonachtige Jermaine W. is.
Ik hoor u denken, 'Jermaine W.? Moet ik die kennen?' Nou nee. Maar zijn broertje wel: Jason W. van de bekende Hofstadgroep die al een jarenlange celstraf heeft uitgezeten vanwege betrokkenheid bij een terroristische groepering.
Jermaines gezin zijn razendsnel afgereist naar Syrië omdat twee andere gezinnen - waar hij contact mee had - gearresteerd waren omdat ze zich ook graag bij ISIS wilden voegen. 

De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius heeft in een brief de gemeenteraad van de kwestie op de hoogte gebracht. De gemeente wil verder geen informatie over het gezin vrijgeven. Het is dan ook niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat. Wel is duidelijk dat er minderjarigen bij betrokken zijn, want de Raad voor de Kinderbescherming is geïnformeerd.

Nou kunnen we het de huidige politiek niet aanrekenen dat W. en de rest van zijn gezin zijn doorgedraaid, maar er moeten wel een aantal vragen worden beantwoord:
1. Hoe kan het in vredesnaam zo zijn dat de inlichtingendiensten niet door hadden dat W. ook wilde vertrekken? Hij had blijkbaar contact met de al eerder vastgezette gezinnen. Was dat niet reden genoeg om hem en zijn vrouw aan een onderzoek te onderwerpen?
2. Nu we toch bezig zijn: waarom is W. niet continu in de gaten gehouden toen zijn broer gearresteerd en veroordeeld werd vanwege zijn betrokkenheid bij de Hofstadgroep? En als dat wel is gebeurd: kan de verantwoordelijke minister dan verklaren hoe hij alsnog kon 'ontsnappen'?
3. Wat gebeurt er nu met W. en zijn gezin? Wordt er actief naar ze gezocht? Verliezen ze hun Nederlandse nationaliteit (als ze twee nationaliteiten hebben)? Worden hun paspoorten ingetrokken? Stel dat ze terugkomen, wat gebeurt er dan met hun kinderen?
4. Zijn er meer gezinnen die geradicaliseerd zijn en rondlopen met plannen om naar Syrië dan wel Irak te gaan? Over hoeveel gezinnen hebben we het precies? Wordt er iets gedaan?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten