Joris Demmink definitief niet vervolgd voor seksueel misbruik minderjarigen

Geen categorieaug 18 2017, 19:00
De omstreden topambtenaar hoeft niet meer te worden vervolgd, heeft het gerechtshof in Arnhem besloten.
Het Openbaar Ministerie mag stoppen met de zaak tegen Joris Demmink. De controversiële voormalige secretaris-generaal van het ministerie van justitie werd jarenlang verdacht van de verkrachting van minderjarige Turkse jongens. De twee jongens hadden aangifte gedaan, maar het OM weigerde lange tijd om tot vervolging over te gaan. Het ministerie liet weten:

''dat er geen redelijk vermoeden bestaat dat Demmink zich in de jaren 1995-1997 heeft schuldig gemaakt aan de verkrachtingen waar twee - destijds - minderjarige Turkse jongens aangifte van deden''

Via een zogeheten Artikel 12-procedure had het gerechtshof in Arnhem het OM opdracht gegeven om de zaak alsnog te onderzoeken. Vandaag concludeerde het hof dat er geen grond is om Demmink nog langer te vervolgen. Er zou slechts sprake zijn van "speculaties en veronderstellingen" over Demmink. In het onderzoek naar de van pedofilie verdachte topambtenaar is geen steen op de andere gelaten, aldus het hof. Uit al het onderzoek zou niets blijken over seksueel misbruik van Turkse jongens, dus mag het OM nu ophouden met vervolgen, schrijft ook de Volkskrant.

De belangrijkste bevinding, zo stelde het OM vorig jaar zomer, is dat Demmink in 1995, 1996 en 1997 niet meerdere dagen achtereen aansluitend in Turkije is geweest. De feiten waarvan aangifte is gedaan, kunnen volgens het OM dus niet door Demmink zijn gepleegd. Ook signalen van seksueel misbruik in Nederland zijn onderzocht. Daaruit bleek geen enkel vermoeden van 'strafbaar handelen door Demmink'.

Advocate Van der Plas reageert verbolgen op het besluit, en vreest een doofpot:

'Ik heb een zeer onaangenaam gevoel bij dit besluit. Ik wil dat er goed onderzoek gedaan wordt naar de klachten van mijn cliënten. Maar geen enkele van de getuigen die ik heb aangereikt, is gehoord. Twee zijn inmiddels overleden.'

Hoe dan ook, bij dezen is het boek over Joris Demmink definitief gesloten. Althans, in juridische zin. Buiten het OM zijn namelijk veel mensen overtuigd dat Demmink zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan seksuele misdrijven.
https://twitter.com/BarryChalgoum/status/898576068021547009
Hoewel het gerechtshof en het OM dus definitief stoppen met het onderzoeken van Demmink, lijkt het onwaarschijnlijk dat het laatste woord over deze zaak is gezegd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten