Multiculturalisme importeert buitenlandse problemen: Marokkanen in Rotterdam de straat op om Rifgebied

Geen categorieokt 28 2017, 17:00
Vandaag zijn er ongeveer een paar honderd mensen die in Rotterdam de straat op gaan om te protesteren over het beleid van Marokko omtrent het Rifgebied. Ze protesteren op het Schouwburgplein en gaan ook een rondje lopen. De vraag is natuurlijk waarom ze dit doen, aangezien ze in Nederland wonen en staatsburger zijn.
Multiculturalisme en dubbele nationaliteiten hebben veel gevoeligheden en het is meer een emotioneel ideaal dan dat het daadwerkelijk iets goeds brengt. Dan heb ik het niet over de lekkere eettentjes van buitenlandse allure, maar de culturele fricties die het met zich mee brengt. Zoals de spanningen tussen moslims en joden door het Israël-Palestina conflict. Of culturele fricties tussen verschillende soorten moslims, gematigd, fundamentalistisch, soenniet, sjiiet. Fricties tussen verschillende gemeenschappen van minderheden door gangs bijvoorbeeld.
We kunnen allemaal verschillende redenen bedenken, maar het onderwerp 'Rifgebied' is een relatief nieuw cultureel probleem dat naar Nederland is geïmporteerd door de vele van oorsprong Marokkaanse burgers. De Turkse spanningen met betrekking tot Erdogan is hier ook al groeiende en dit komt er ook bij. Niet alleen is het principieel gezien een bizar fenomeen dat ze hier de stad op gaan, aangezien ze in Nederland wonen en ook Nederlands zijn op papier, maar het is ook vanuit pragmatisch oogpunt een raar fenomeen.
Gaat Marokko hier echt iets mee doen, omdat Marokkanen in Nederland de straat op gaan? De regering daar zal het ook raar vinden dat met die dubbele nationaliteit onze Marokkanen moeilijk doen over het beleid daar. In deze globaliserende en multiculturele wereld worden grenzen met betrekking tot identiteit vager, maar ook sterker. De minderheden in Nederland voelen zich nog sterk verbonden met hun culturele achtergrond en dat brengt veel buitenlandse culturele fricties met zich mee, zodat die geïmporteerd worden in de Nederlandse maatschappij. Dat zeggen sommigen al jaren, maar je gaat steeds meer van dit soort culturele fenomenen zien en goed is het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten