Video! Gestoorde Syriëganger beweert met droge ogen: 'Ik ben geen terrorist, ik speelde gewoon op m'n PlayStation!'

Geen categorieokt 30 2017, 20:00
Een gevangengenomen ISIS-strijder vertelt de Britse media zonder ironie: "Ik heb gewoon lekker gerelaxed, verstopt in Raqqa. Met de PlayStation spelen of op m'n fiets rijden." En hij vindt zichzelf absoluut geen terrorist, natuurlijk.
Op het Britse SkyNews verscheen vandaag een intrigerend en ontluisterend interview. De 22-jarige Shabazz Suleman is enkele jaren geleden naar Syrië gevlucht om zich aan te sluiten bij ISIS. Inmiddels is Shabazz opgepakt door de Syrische oppositie en doet hij nu z'n verhaal.
Dat verhaal blijkt er één te zijn van de vermoorde onschuld. Shabazz beweert alleen maar naar Syrië te zijn gereisd om de Syrische bevolking te helpen, maar geeft later toch toe dat hij lid is geweest van ISIS. Een club die hij zelf ook omschrijft als "terroristische organisatie". En zo zitten er meer rare tegenstrijdigheden in z'n verhaal: de jongen zegt dat hij over een kalashnikov-geweer beschikte, maar nooit één schot heeft gevuurd. Hij is door ISIS naar het front gestuurd toen de stad stond op het punt te vullen tegen de strijdmacht van het SDF.
Maar is Shabazz zelf dan een terrorist? Nee, hij vindt van niet. In plaats daarvan schetst hij een rooskleurig beeld van zijn tijd met ISIS in Syrië: hij speelde lekker op z'n PlayStation en reed een beetje rondjes op z'n fiets. Vooral aan die PlayStation was hij kennelijk gehecht: hij heeft er foto's van op z'n telefoon, en meldt droevig dat het Syrische leger z'n spelcomputer wel zal zijn ingepakt door de strijdkrachten van de Assad. Ach gossie jongen, wat heb je een zwaar leven!
Over terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk waar zijn familie zit heeft Shabazz overigens nog zo z'n twijfels - als hij geen lange gevangenisstraf hoeft uit te zitten, vindt hij het best. Dan gaat hij gewoon weer werken of studeren en doet hij alsof er verder niets gebeurd is. Dan is er niks aan het handje.
Sorry, Shabazz, maar je hebt er dus helemaal niets van begrepen. Je hebt je aangesloten bij misschien wel de meest bloeddorstige organisatie ter wereld, en dan denk je gewoon weer lekker te kunnen doorstuderen in Engeland alsof er nooit iets heeft voorgevallen - lidmaatschap van een terroristische club die mensen onthoofdt en leven verbrandt, ofzo? Weet je wat: blijf maar lekker in die sobere Syrische cel zitten daar. Totdat er eindelijk iets van besef komt wat je hebt aangericht de afgelopen jaren. Terrorist.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten