BREKEND: Yernaz Ramautarsing niet langer FvD-kandidaat

Geen categoriemrt 03 2018, 15:45
Het is dan toch echt einde verhaal voor de nummer twee van Forum voor Democratie in Amsterdam.
Yernaz Ramautarsing is niet langer kandidaat-gemeenteraadslid voor Forum voor Democratie in Amsterdam. Met peilingen die tot wel vier zetels voor Forum voorspelden was het zo goed als zeker dat de nummer twee verkozen zou worden, maar dat feest gaat dus niet door: Yernaz heeft zojuist zelf te handdoek in de ring gegooid.
Dat heeft natuurlijk alles te maken met de zoveelste niet al te koshere uitspraken die van hem opdoken. Deed hij eerder al uitspraken over IQ en afkomst die met enige wil als racistisch geïnterpreteerd konden worden, nu maakte hij het nog bonter door in een discussie-Whatsappgroep te stellen dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt. Daar heb je al een stuk minder creativiteit voor nodig om het als bijzonder onsmakelijk te zien. Dat het allesbehalve netjes is dat die uitspraken door nota bene twee D66'ers, een VVD'er en een SP'er zijn gelekt, betekent immers nog niet dat het niet oliedom was om zulke woorden überhaupt op digitaal papier te zetten: een wijze internetles is wel dat tegenwoordig niets meer echt privé is, en dat alles terug kan komen om je op de meest ongeschikte momenten - zoals tijdens een gemeenteraadsverkiezing - in een benarde situatie te brengen.
Yernaz gaf vandaag zelf aan dat hij ziet dat zijn situatie onhoudbaar is geworden:

“De afgelopen dagen is in de media consternatie ontstaan over opmerkingen die ik enige tijd geleden heb gemaakt in een besloten WhatsApp groep waar jongeren van diverse partijen over tal van onderwerpen van gedachten wisselden. In reactie op deze consternatie heb ik vandaag besloten om me – in het belang van FVD – terug te trekken als kandidaat voor Forum voor Democratie voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Tijdens de openbaar geworden discussies heb ik advocaat van de duivel gespeeld en stellingen betrokken waar ik niet, althans zeker niet geheel, achter sta. Ik verkeerde in de veronderstelling dat het hier een vrije en vrijblijvende uitwisseling van ideeën betrof, maar dat blijkt achteraf een verkeerde inschatting te zijn geweest waarvoor ik de consequenties op me neem. Met name wil ik hierbij afstand nemen van de stelling dat ‘homorechten de samenleving dommer’ hebben gemaakt. Dit is beslist geen standpunt dat ik onderschrijf – en al helemáál geen standpunt van FVD! – en ik heb spijt dat de suggestie is ontstaan dat dit wél zo zou zijn.

Niettemin neem ik verantwoordelijkheid voor de nu ontstane situatie. Ik wil Forum voor Democratie niet verder belasten met de maatschappelijke commotie over mijn uitlatingen. Ik blijf Forum voor Democratie een warm hart toedragen en zal op 21 maart met volle overtuiging stemmen op Forum voor Democratie.”

Hoewel het meer dan terecht is dat hij zich hierom terugtrekt, mag er één positief puntje worden vermeld: het toont een verbeterd zelfinzicht dat hij zich bewust toont van zijn foute actief, en die niet probeert goed te praten. Dat had hij al veel eerder moeten doen, zeker in het geval van de IQ-kwestie: een 'dat was een domme uitspraak' destijds had nu veel commotie kunnen schelen.
Maar dat is slechts what if-denken. Feit is dat zowel Ramautarsing als de rest van de partij deze zaak bijzonder karig afhandelde, wat hen allen bijzonder veel negatieve pubiciteit heeft bezorgd. Of dat nu over is met zijn terugtrekking moeten we nog zien natuurlijk - en of er tot 21 maart niet nog meer lijken in de kast blijken te zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten