Koningshuis moet met Nederlander meebezuinigen

Geen categorieokt 10 2011, 19:00
De VVD wil dat ook het Koninklijk huis bijdraagt aan de bezuinigingen. Het Koninklijk Huis en het kabinet der Koningin zijn van de bezuingingsmaatregelen van het kabinet uitgezonderd. Onterecht, inderdaad. Wanneer heel Nederland moet bezuinigen, moet het Koningshuis als overkoepelend symbool daarbij niet buiten schot blijven.
VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg zal premier Mark Rutte bij de behandeling van de begroting Algemene Zaken vragen vanaf 2013 ook te snijden in de begroting van de Koning en het budget van het kabinet der Koningin. Alle ministeries moeten de komende jaren doelmatiger werken en zo minimaal een paar procent op de kosten besparen. Het Koninklijk Huis en het kabinet der Koningin zijn tot nu toe van die bezuiniging uitgezonderd en daar moet nu een einde aan gemaakt worden.
Vanmorgen nog was er goed nieuws voor het Koningshuis: drie kwart van de Nederlanders steunt de monarchie. Slechts een kwart wil een meer ceremonieel koningschap en maar voor 11 procent van de Nederlanders mag het koningschap worden afgeschaft.
En dat is goed nieuws, want het Koninklijk huis is een belangrijke samenbindende factor in Nederland. Waar ons land uiteen dreigt te vallen onder alle multi-culti hysterie, is het Koninklijk huis een uitgesproken Nederlands symbool. En terwijl we met alle macht alles en iedereen willen onderwerpen aan het gelijkheidsbeginsel, wijst het koningschap ons op de toevalligheid van de geboorte.
Daarom doet het mij deugd dat er kennelijk nog veel steun voor ons Koningshuis is. Maar om dit zo te houden is het wel noodzakelijk dat het Koningshuis verantwoordelijkheid neemt. Wanneer alle Nederlanders moeten bezuinigen, moet het Koninklijk Huis dat ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten