Koning Willem-Alexander staat boven de partijen

Foto:

Koning Willem-Alexander staat, anders dan zijn moeder en wijlen grootmoeder, wél boven de partijen. Zijn eerste kersttoespraak is een veelbelovend begin van zijn Koningschap.

Heeft u een sneer naar Geert Wilders kunnen ontdekken in de kersttoespraak van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander? Ik niet, en dat is precies waar ik op hoopte. En Wilders zelf kwam ook geen sneer naar hem of zijn PVV tegen, want hij twitterde vlak na de toespraak van gisteren:

Een verademing zou ik het niet noemen, maar ik snap wel waarom Wilders het twitterde. Het leek de laatste jaren wel een traditie, net als het eten van kalkoen tijdens Thanksgiving, om Wilders vlak voor het einde van het jaar even te bashen via de kersttoespraak. De nieuwe Koning heeft dat niet gedaan en ik denk dat hij dat heel bewust niet heeft gedaan. Niet omdat hij gedonder wilde voorkomen, maar omdat hij oprecht boven de partijen staat en niet wil worden gezien als een partijdig staatshoofd. Hij is immers de Koning, niet de lijstduwer van de PvdA.

In dat opzicht heeft Koning Willem-Alexander geleerd van de fouten van zowel zijn moeder als van zijn grootmoeder, die zich niet schaamden voor het feit dat ze een beetje linksige staatshoofden waren. Die linksigheid uitte zich in flirts met de PvdA en ‘betrokken’ kersttoespraken en zorgde ervoor dat het rechterdeel van het Nederlandse volk, traditiegetrouw juist aanhangers van de monarchie en het Koningshuis, zich steeds minder senang voelde bij onze monarchie.

Koning Willem-Alexander staat boven de partijen, en dat is goed nieuws voor het voortbestaan van de constitutionele monarchie van Nederland. Ik weet dat niet iedereen hier op DDS een voorstander is van hoe ons politieke systeem is ingericht (veel plezier op het Malieveld als jullie weer eens met een handvol wereldvreemde demonstranten roepen om ‘meer democratie’), maar helaas voor jullie: er gaat helemaal niks veranderen aan ons systeem.

Koning Willem-Alexander heeft met zijn eerste kersttoespraak laten zien dat hij onpartijdig is en dat betekent dat de constitutionele monarchie de komende jaren weer wordt omarmd door vrijwel iedereen – van links tot rechts. Waarom nog zeuren over het Koningshuis als er in feite niets te zeuren valt? Het is nog te vroeg om te beweren dat de nieuwe Koning de monarchie heeft gered, maar ik denk dat als we over vijftig jaar terugblikken op de regering-Willem-Alexander we gerust kunnen stellen dat de Koning een belangrijke rol heeft gespeeld in het behoud van onze alweer twee eeuwen oude monarchie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!