Pharma Poker

Geen categoriemei 27 2014, 9:29
Onlangs schreef ik hier over de overnameplannen van het Amerikaanse pharmacieconcern Pfizer van hun Britse branchegenoot AstraZeneca.
Met die overname zou de grootste pharmareus ter wereld gevormd worden, maar naar verluidt gaan die overnameplannen niet door, zo meldde DFT gisternamiddag. Pfizer zou afzien van een verhoging van het toch al forse bod, dat Astra waardeerde op 70 miljard pond, omgerekend 86 miljard euro, fors boven de huidige koers. Volgens analisten was dat het 'magische getal' waarmee het bestuur van AstraZeneca naar de onderhandelingstafel zou kunnen worden gelokt. Ook verbeterde Pfizer de 'package' van de deal, waarbij een groter deel van het bedrag in contanten zou worden uitbetaald. De rest zou worden betaald met aandelen Pfizer.
Nochtans wees het bestuur van AstraZeneca het bod resoluut af. Als redenen werden opgegeven dat ook de nieuwe prijs wederom 'onvoldoende' was. Daarnaast wees het bestuur op 'significante risico's voor aandeelhouders' en 'serieuze consequenties' voor werknemers en de pharmasector in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zweden in het geval van een fusie. De Amerikanen benadrukten geen vijandig bod op AstraZeneca te doen als het laatste bod zou worden afgewezen. Nu de Britten het bod hebben afgewezen moet Pfizer volgens de Britse M&A regels minstens drie maanden wachten met het uitbrengen van een eventueel nieuw bod.
Laat ik nu twijfels hebben over die vermeende intrekking. Het gaat hier niet om het spel, maar om de knikkers. Het bod van Pfizer maakt het bestuur van AstraZeneca in één klap multimiljonair. The Daily Telegraph berekende dat het hoge management van AstraZeneca aandelen- en optiepakketten heeft die £60 miljoen (€73 miljoen) waard zijn bij een overname. Maar ook Pfizer heeft belang bij de deal. Het concern heeft niet alleen oog voor mogelijke verkoopsuccessen van de medicijnen die AstraZeneca in de toekomst zal ontwikkelen, maar zal vooral ook vanwege een flink belastingvoordeel zijn hoofdkantoor naar Londen verhuizen.
Maar er is méér. Het Amerikaanse hedge fund Black Rock aast op rendementsoptimalisatie. The Guardian meldde eerder, op basis van bronnen rond de overname, dat Blackrock achter de afwijzing van het bod staat. Wel wil het Amerikaanse hedge fund, dat beide partijen zo snel mogelijk weer met elkaar om de tafel gaan zitten. Recent verhoogde Blackrock, dat tevens aandeelhouder van Pfizer is, zijn positie in AstraZeneca van 7,8 naar 8,02%. Die overname gaat dus door, is het niet vandaag, dan is het morgen.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten