Argentinië weigert staatsleningen af te lossen

Geen categoriejun 17 2014, 14:00
Anderhalf miljard dollar
Het FD meldt, dat Argentinië weigert om bezitters van staatsleningen ter waarde van anderhalf miljard US-dollar terug te betalen. Een Amerikaanse rechtbank had dit bepaald, maar de Argentijnse presidente, mevrouw Kristina Fernandez de Kirchner, weigert om aan het vonnis te voldoen.
Volgens Fernandez is het onmogelijk om aan de eis te voldoen, omdat er naar verwachting dan voor $15 mrd aan claims van andere beleggers volgen, wat het land in de afgrond zou storten.
In 2001 kon het land niet voldoen aan de verplichting om $95 mrd af te lossen, wat toen uitmondde in een Zuid-Amerikaanse schuldencrisis en een scherpe val van de Argentijnse real. Beleggers zoals hedge funds moesten toen 70% van hun vorderingen afschrijven, maar dat dreigt dus nog meer te worden.
Kirchner moet binnen enkele weken een oplossing vinden om te voorkomen dat het land opnieuw in een financiële crisis terecht komt. De rente op Argentijns staatspapier is intussen gestegen tot boven de tien procent, op Venezuela na de hoogste in de zogenaamde 'opkomende' markten...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten