Het onbegrensde antisemitisme van EenVandaag

Foto:

Ondertussen verbaas ik mij niet meer over de openlijke afkeer van de gemiddelde Nederlander ten opzichte van Israël.

Wie je ook spreekt heeft medelijden met de Palestijnen en sympathie voor Hamas. Dr. Manfred Gerstenfeld zegt het zo:

‘Minstens 5 miljoen Nederlanders hebben een duivelse visie op Israël. Dit valt te concluderen uit het in 2011 gepubliceerde rapport van de Universiteit van Bielefeld voor de Duitse sociaal-democratische Friedrich Ebert Stichting. Het heeft in Nederland nauwelijks aandacht gekregen. In hun opinieonderzoek vroegen de auteurs of men van mening was dat Israël een vernietigingsoorlog tegen de Palestijnen voerde. In Nederland beantwoordde 39% van de ondervraagden dit bevestigend. Dat was iets onder het gemiddelde in de andere West-Europese landen van het onderzoek: Engeland, Duitsland, Italië en Portugal. Het Nederlandse resultaat viel nog enigszins mee vergeleken met dat van een Eurobarometer- poll uit 2003. Daarin werd gevraagd: ‘welke landen zijn een gevaar voor de wereldvrede?‘ Na Iran kwam Israël op de tweede plaats. Het Europese gemiddelde voor dit standpunt bedroeg 59% en Nederland was het land waar het hoogste percentage van de ondervraagden dit bevestigde: 74%.

De beschuldiging dat Israël bezig is de Palestijnen uit te moorden, is demonisch. In de twee jaar, van eind 1941 tot eind 1943, zijn alleen al in de vernietigingskampen Treblinka, Belzec en Sobibor twee miljoen Joden door de Duitsers vermoord, waaronder een groot gedeelte van de Nederlandse Joden. De technologie van uitroeiingsmethoden is sindsdien zeer ‘vooruitgegaan. Was de genocidaire beschuldiging van Israël waar, dan leefde er allang geen Palestijnse volwassene of kind meer. In werkelijkheid is het aantal Palestijnen in de laatste tientallen jaren sterk toegenomen.”
(Manfred Gerstenfeld, 6 maart 2013).

Nu zijn dit alarmerende cijfers, zeker gezien de laatste antisemitische incidenten in Den Haag en Amsterdam. De Gaza demonstranten identificeren zich met Hamas en nog erger met ISIS en roepen “dood aan de joden”. Door de tribale identificatie van soennieten is dit enigszins te begrijpen maar dat de gewone Nederlander zich tegen een democratisch land als Israël keert is buitengewoon alarmerend. De raketten van Hamas zijn niet meer de raketten van twee jaar geleden die ongeveer tot 15 km reikten. Nee, het zijn moderne raketten uit Iran, die Tel Aviv en zelfs Jeruzalem bereiken.

Dertigduizend doden 

Op Israël werden de laatste drie weken 3300 raketten door Hamas afgevuurd. Het aantal doden in Israël zonder de Iron Dome en het landelijk waarschuwingssysteem wordt geschat op 30000 doden. U leest het goed dertigduizend doden. Israël heeft het vermogen om korte metten te maken met Hamas maar gaat voorzichtig te werk om burgerdoden te voorkomen. En toch is de gemiddelde Nederlander volgens Gerstenfeld anti-Israël. Nogmaals, dit is zéér alarmerend. Als de joodse staat volgens het merendeel van de Nederlanders zich niet mag verdedigen tegen een terroristische entiteit dan kunnen we terecht zeggen dat veel Nederlanders gewoon anti-semitisch zijn. 

Een Vandaag

De houding van de Nederlanders is alarmerend maar niet onbegrijpelijk als we naar de naar de radio en TV uitzendingen over het Gaza conflict kijken. Gisteren op Radio 1 werd een zogenaamde Palestijnse ‘deskundige’ uit Brussel geïnterviewd, die Palestijnen opriep om een derde intifada te beginnen.

In de uitzending van EenVandaag van gisteravond werd eerst een dag uit het leven van een Palestijns gezin getoond. Het gezin was bang voor de Israëlische bommen en de kinderen huilden veel. De suggestie die bewust gewekt wordt:Israël maakt het leven van de Gazanen ondraaglijk. Ja, inderdaad, het is verschrikkelijk om nu in Gaza te zijn – zeker voor dit gezin, aangezien er een Hamas lanceringsinstallatie in de buurt was – maar wat moet de kijker van een dergelijke reportage denken zonder een fatsoenlijke uitleg over wat er eigenlijk aan de hand is en waarom Israël zich genoodzaakt voelt om tegen de Hamas ten oorlog te trekken? 

Toevalling had ik een oma aan de lijn uit Hod Hasharon een stad bij Kfar Saba, die voor haar vijf jonge kleinkinderen zorgt. Het waarschuwingssysteem tegen inkomende raketten ging wel vijf keer per dag af en zij moest binnen 60 seconden de weg vinden naar een schuilplaats. De kinderen vertoonde kinderneurotische verschijnselen: nachtmerries en in bed plassen. Neen, oorlog is voor niemand leuk meneer Pieter Jan Hagens, ook voor een Israëlische oma niet.

Daarna mocht de Midden-Oosten deskundige van Clingendael, Bertus Hendriks, commentaar geven. Deze ‘deskundige’ heeft ongeveer dezelfde opvattingen als Dries van Agt over Israël en hij stelde ook deze keer niet teleur. Dat EenVandaag deze ex-voorzitter van het Palestina Comité uitnodigt geeft ook te denken.

Ja, de blokkade van Gaza was ondraaglijk en daar moest iets aan gedaan worden. Geen onvertogen woord over Hamas. Geen woord over de 3300 raketten die Hamas heeft afgevuurd op Israel of zelfs maar over de levensgevaarlijke tunnels die Hamas wilde gebruiken om terroristische aanslagen te plegen in Israël zelf. En geen woord over Hamas, die uit is op de vernietiging van de staat Israël, terwijl dit toch duidelijk vermeld staat in het Handvest van die terroristische organisatie. Pieter Jan Hagens speelde het spel van Hendriks met verve mee. Hij maakte zich, zei hij, vooral zorgen dat Israël geen staakt-het-vuren zal accepteren. 

Een dergelijke manipulatieve uitzending die alleen op het gevoel van de kijker inwerkt is niets meer of minder dan door de belastingbetaler gefinancierde propaganda voor Hamas. Het weglaten van feiten en het op laten draven van zogenaamde ‘deskundigen’, die een verlengstuk zijn van Hamas, is onaanvaardbaar bij een publieke omroep. Maar wat erger is: het beïnvloedt onze burgers en vergiftigt hun geest.

Als een meerderheid van de Nederlanders een legitieme zelfverdedigingactie van Israël ziet als ‘agressie tegen onschuldige burgers’, dan is er iets heel erg mis in ons land. Het is dieptriest dat EenVandaag zich daar niet slechts ‘niet van distantieert,’ maar dat het dit groeiende anti-semitisme zelfs voedt. En dat van uw centen.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!