Liegende Rutte belooft belastingverlagingen

Ah, er komen weer verkiezingen aan.

De minst geloofwaardige politicus van ons land, ik heb het natuurlijk over Mark Rutte, probeert zichzelf weer neer te zetten als liberaal en dus belastingverlager pur sang. Nu staat zijn tweede kabinet erom bekend dat het hardwerkend Nederland continu uitzuigt, maar blijkbaar vormt dat geen belemmering voor hem om het rechtse stokpaardje toch weer te gebruiken:

VVD-leider Rutte geeft toe dat het er tot nu toe niet van is gekomen om de belasting te verlagen, zoals de VVD had beloofd, maar zegt dat de partij er alles aan gaat doen om die belofte alsnog waar te maken. “Want dat is ons instinct.” Hij zei dat op het najaarscongres van de VVD in Amsterdam.

Het meest trieste aan Ruttes ‘belofte’ is niet dat hij denkt dat de kiezer dom genoeg is om hier in te trappen (hoewel dat al beledigend genoeg is), maar dat hij belastingverlagingen een “instinct” noemt. Dat is het namelijk niet. Liberalen zijn niet instinctief voor lagere lasten, maar intellectueel beredeneerd.

Anders dan socialisten en sociaaldemocraten begrijpen wij namelijk dat belastingverlagingen voor welvaartsgroei zorgen. Hoe meer mensen overhouden van hun eigen geld – en dus hoe minder ze hoeven af te staan aan Vadertje Staat – hoe meer ze zullen investeren en consumeren. Het gevolg: economische groei en meer banen. En ja, op termijn heeft de staat daar ook bij van omdat de belastinginkomsten dan uiteindelijk omhoog gaan.

Hoewel hij zichzelf al jaren als liberaal presenteert heeft Rutte dat nog altijd niet begrepen. Hij is weliswaar opgegroeid in de VVD, maar begrijpt om voor mij volstrekt onbekende redenen nog steeds niet waarom een echt liberaal beleid goed is voor het hele land. Bij hem zijn liberale ideeën en principes slechts ‘instincten’ – en waar nodig uit pragmatisch oogpunt leg je die gewoon naast je neer. Dat heeft hij bewezen door in zee te gaan met de PvdA en vervolgens een hard-links beleid te implementeren.

Je zou erom lachen als het niet zo ontzettend triest was. Is een liberale partij eindelijk de grootste van het land, begrijpt haar leider niet waar het liberalisme voor staat. In de oudheid zou men hier een schitterende komedie over schrijven.

Het is te hopen dat de kiezer de VVD volgend jaar ongenadig hard afstraft voor het beleid van de afgelopen jaren én Ruttes cynische, populistische spelletjes. Uiteindelijk is dat namelijk het enige waar de premier en zijn vrienden zich druk om maken: baantjes.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. J.C.

  Voor de goedgelovigen onder ons: het huishoudboekje van Nederland op orde brengen is heel iets anders dan toegeven aan foute keuzes. De demonisch gepredikte en door de VVD noodzakelijk geachte “bezuinigingen” hadden ook anders ingevuld kunnen worden. En niet keer op keer bij de Nederlanders hoeven te worden gelegd.

  De VVD zit nu in de eigen opgezette klem. Kan Rutte II nu niet laten vallen, krijgt in maart 2015 de rekening van 3 jaar wanbeleid gepresenteerd en heeft in 2015 bijna geen medestanders meer.

  De economie groeit weer………….ja, ja, maar niet voor Jan met de Pet.

 2. joga

  Rutte’s gezwets gelooft toch geen hond meer, nee zelfs een dwergpincher gelooft niets van deze pvda-adept met z’n verraderlijke lachje, dat overigens staat voor ik hou de hele boel voor de gek ten behoeve van onze lucratieve baantjes.

 3. rinus

  Elke belasting die je maar kan bedenken zijn door Rutte en co verhoogd. En nu belooft de lachebek glashard hetzelfde. Inderdaad een belediging van de kiezer die elke dag door Rutte en zijn vriendjes wordt uitgelachen.

 4. reageerbuis

  Helder en duidelijk stuk. Rutte vergeet nog te vertellen dat hij al voor miljarden aan garanties heeft afgegeven, waarvoor de belastingbetaler uiteindelijk zal moeten opdraaien. En waarom is de regering nog niet verder gekomen met de voorgenomen belastingherziening? Was een mooie gelegenheid geweest om zo’n verlaging door te voeren.

 5. peterdeRuyter

  U en ik vinden dit misschien een belediging voor de kiezer,maar de elite heeft zo haar eigen op ervaringen gebaseerde opvattingen over die kiezer. Die lachen ze uit, en terecht want als je een land 40 jaar naar de afgrond leidt en alle beloften breekt zoals Rutte heeft gedaan, of je rechtervleugel jaar in jaar uit hebt bedrogen zoals b.v. de CDA grefotop, en toch als Eenheidspartij iedere keer opnieuw 80% van het vee achter je krijgt, ja dan kan je toch iedere keer het valse spelletje spelen ,want die kiezer past in wezen geen sanctie toe en heeft bewezen keer op keer het vergif van gelieerde PO en MSM te herkauwen. Waar komt anders die apathische 80% vandaan ? Bijna een Peking/Pjong Yang score n.b.. Ik ben klaar met dit corps.

 6. Joop Klepzijkert

  En de PVDA wil banen scheppen (die dan naar oost blokkers gaan)

  1. hans-e-pans

   De PvdA wil banen scheppen, ja maar dan alleen voor PvdAers.

   Maar dat zeggen ze er natuurlijk niet bij, de rode ratten.

 7. Jasterke

  .
  Ik wist uit mijn duim steeds te putten
  noem het maar ’t orakel der Rutten
  en U trapt er steeds in…
  dus dat geeft steeds meer zin
  U als koppen van Jut te benutten !

 8. Laura

  Walgelijke partij. Vandaag losgaan op een lidstaat die de financien niet op orde heeft, of bijna failliet is. Morgen als de camera’s niet meer draaien, tekenen bij het kruisje om de liberale fractie in het EP onderleiding van eurofiel verhofstadt niet voor het hoofd te stoten.

 9. Ronel

  ….. liegende politicus… = pleonasme

 10. Laura

  Wanneer wordt hans wiegel eens door de media aan te tand gevoeld inzake de massa-immigratie. Hans wiegel wordt dan wel altijd frivool voor de camera gehaald als het orakel, maar potverdikkeme hans wiegel is de grondlegger van de wet gezinshereniging. Een wet waardoor Nederland cultureel in verval is geraakt.

 11. cmsuijkerbuijk

  “Is een liberale partij eindelijk de grootste van het land, begrijpt haar leider niet waar het liberalisme voor staat. In de oudheid zou men hier een schitterende komedie over schrijven.”
  Niet alleen een schitterende komedie. We zouden ook tijdens de geschiedenisles leren, dat Marcus Ruttix (Gallo-Romein), de gifbeker leeg moest drinken!

 12. pietkremer

  Het is te hopen dat kiezers niet zullen instinken in het instinct van Rutte. Zijn instinct is immers een instinkertje.

 13. Anna

  Als er verkiezingen komen heeft Mark Rutte (VVD) altijd wel wat weg te geven. Na de verkiezingen is hij alles weer vergeten. Doe hem maar naar een verzorgingshuis. Naast Van Rijn.

 14. TwanHendriks21

  Kan iemand mij vertellen waar die belastingverlaging van betaald moet worden?

  De olieprijs is gekelderd en de gasprijs dus ook. Dat betekent een groot gat in de Nederlandse begroting.

  Ik denk dat er eerder een belastingverhoging aan zit te komen.

 15. Paul

 16. K. Winkelaar

  Wat de VVD nodig heeft is een liberale partij in de kamer die hen dagelijks kan wijzen op wat liberalisme inhoudt. De VVD heeft behoefte aan de Libertarische Partij in de kamer. Het zou mooi zijn als al die liberale VVD-ers die om welke reden dan ook de PVV niet zien zitten nu eens uit protest voor de LP zouden kiezen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.