Driewerf hoera: economische groei op komst

Dank u wel, Sinterklaasje, minister-president.

Net als het IMF een paar dagen geleden, voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) een lichte economische groei van 0,8 procent voor dit jaar en 1,2 procent voor volgend jaar. Wat een feest. Citaat via Telegraaf.nl:

De komende jaren trekt de economische groei aan, van 1,2% in 2015 tot 1,5% in 2016. Dit jaar verwachten de rekenmeesters van DNB een groei van 0,8%. In 2012 en 2013 kromp de economie juist.

Dat klinkt geweldig, maar dat is het niet, zoals Michael van der Galien al uitlegde bij het IMF-bericht:

Om de zoveel maanden is het zover: de regering en instanties als het IMF voorspellen dat de economie binnenkort zal groeien; er zullen banen bijkomen, het gemiddelde inkomen zal stijgen, ja, ja, het walhalla is dichterbij dan ooit. Iedere keer weer volgt daar uiteindelijk een negatief bericht op waaruit blijkt dat de ‘voorspellingen’ niet helemaal je van het waren.

Eerder werd er namelijk geschermd met betere cijfers. De economische groei zou 1,4 procent zijn. Niet dus. Bovendien is de voorspelde groei helemaal niet zeker. Er kan nog vanalles gebeuren waardoor de groei minder sterk is en de economie weer in elkaar zakt als een goedkope pudding.

Dat komt omdat we opgescheept zitten met een kabinet dat niet bezuinigt, maar de belastingen verhoogt voor consumenten en ondernemers. Als er iets schadelijk is voor een economie die juist herstelt van een crisis, is dat het wel. Het enige wat de overheid kan doen om de economie aan te jagen, is met de grijpgrage vingertjes af te blijven van de economie.

Een echte, duurzame en dus langdurige economische groei krijgen we alleen als de consument het geld laat rollen. Dan moet dat geld er wel zijn. Dat is er niet als we minstens de helft van het jaar voor de overheid werken. De belastingen moeten radicaal omlaag en de regeldruk voor ondernemers moet radicaal minder worden. Het wordt hoog tijd dat het kabinet wordt opgeblazen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Matthijs

  Je bent net zo erg als de ECB en IMF.
  Als geld laten rollen de economie aanjaagt, waarom geven we niet iedereen een miljoen?
  Een economie drijft op productie en op spaargeld, niet op het uitgeven van geld. Dat komt daarna.
  Kijk maar naar China, sparen en werken zich eerst de naad uit en daarna gaan ze pas consumeren.

 2. joga

  Even gewoon de dagelijkse praktijk. Elke dag worden we geconfronteerd met kostenverhogingen en hogere prijzen. Daarom halen we benzine, drank en andere boodschappen in Duitsland. De verzwaringen komen er per 1 januari pas echt aan. Als gepensioneerden en dat wordt de grootste groep straks, worden we steeds weer opnieuw uitgebuit. Steeds meer immigratie, die alleen maar geld kost. Studerende kinderen, die gigantische schulden moeten maken. Werknemers die ontslagen gaan worden vanwege de overheveling van de zorg met daardoor hogere gemeentelijke belastingen, etc.,etc. Hoe krijgen die oplichters het bedacht, dat het beter zou kunnen gaan. Zij hebben maar één doel het volk masseren voor de verkiezingen. Trap er niet in, er is maar 1 partij die u vooruit wil helpen en dat is de PVV. Ga dus vooral stemmen op 13 maart, want anders profiteren die andere partijen van uw wegblijven.

  1. Matthijs

   Mag ik u vragen, hoe vaak heeft u in uw leven gestemd?
   En hoe vaak is er daarna daadwerkelijk iets verbeterd?
   En waarom denkt u dat we dit keer wel op de juiste mensen stemmen?
   Joga, het alleen al uitbrengen van je stem steunt het systeem in haar legitimiteit. En die is ze al meer dan 100 jaar kwijt. Het systeem is ziek en de mensen die het systeem steunen door er voor te werken of er voor te stemmen zijn ziek. Ze lijden aan massa hysterie. Ze houden zichzelf voor de gek, ze denken dat het systeem wel werkt, maar alleen de verkeerde mensen staan aan het roer.
   Er hebben nog nooit ‘de juiste mensen’ aan het roer gestaan. Tijd om te kappen.

 3. Mike V.

  Dus ondanks de continue wanprestaties van Rutte en trawant Samsom is er economische groei? Toch goed zou je zeggen… Ik kan niet wachten op het boek van Carel Brendel getiteld: “Het verraad van rechts”.

 4. joga

  Matthijs
  Ben het in principe met u eens,maar ik ben 70 jaar en zal die gewenste omwenteling waarschijnlijk helaas niet meer meemaken. Wel moeten we nu alvast het raderwerk van de huidige schijnelite vast laten lopen en op dit moment kan dat alleen met een tegenstem op de PVV.

  1. Matthijs

   Je kan allee maar voor stemmen.

 5. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] zitten, dit soort onnozele belastingverhogingen moeten blijven slikken. Eén ding weten we zeker: volgend jaar trekt de economie waarschijnlijk aan. En dat is dus ondanks, en zeker niet dankzij VVD en PvdA die visieloos de ene na de andere […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.