Europeanen snappen machtbalansen niet meer

Wie macht wil uitoefenen, moet afschrikking durven gebruiken. 

De meeste Europese landen, waaronder ons eigen Nederland, zijn echte softies geworden op het wereldtoneel. Het zal te maken hebben met het feit dat we al zo lang niet meer in een oorlog zijn verwikkeld in West-Europa, maar het is bijzonder onverstandig om als een stel hippies maar te hopen dat iedereen in de wereld vrede nastreeft.

We hebben de afgelopen maanden gezien waar het softe gedrag van Europese toe kan leiden: ISIS heeft de macht gegrepen in grote delen van Syrië en Irak – we doen in feite niks – en Vladimir Poetin daagt het vrije Westen uit door steeds meer delen van Oekraïne te bezetten met zijn leger – opnieuw doen we niks.

Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO, schrijft in een artikel in CDV, het blad van het wetenschappelijk instituut van het CDA, dat Europeanen weer moeten leren denken in termen van machtsbalansen en afschrikking. Zo werkt de internationale politiek namelijk, of je het nou wil of niet. Ik denk dat hij daarin gelijk heeft. Hij zegt:

“We zullen in het Westen, en dan vooral in Europa, opnieuw moeten leren denken in termen van machtsbalansen om onder andere via afschrikking – we houden niet zo van dat woord, maar het is goed er aan te wennen – te voorkomen dat instabiliteit verder toeneemt.”

Tenzij we uiteindelijk niks meer willen betekenen in de wereld en bij de eerste de beste dreiging toegeven aan het volgende land met expansiedrift (in dit geval Rusland), moeten we meer met de vuist op tafel gaan slaan. Helaas zegt De Hoop Scheffer ook dat Europa “één gecoördineerd geluid moet laten horen”, wat dus betekent dat hij (stiekem) een Europees leger wil, en daar ben ik absoluut geen voorstander van.

“De Europese Unie is een financieel-economische reus, een politieke puber en een militaire pygmee. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bewegen alle weg van de Brusselse instituties. Europa zal meer één gezicht moeten tonen en één gecoördineerd geluid laten horen.”

Echter, De Hoop Scheffer heeft dan wel weer gelijk dat Europese landen als Nederland slechts iets kunnen bereiken op het gebied van hard power (dus machtsvertoon waar en wanneer dat maar nodig is) als er genoeg wordt geïnvesteerd in Defensie. “De Nederlandse defensiebegroting is in talloze bezuinigingsoperaties op een zeer bedenkelijk niveau aangeland.” En zo is het.

Het is wachten tot een nieuw kabinet inziet dat het zo niet langer kan, want ik heb de hoop op meer geld voor Defensie gedurende deze kabinetsperiode al heel lang geleden opgegeven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. -bart-

  Nederland hoeft ook niks meer te betekenen, zij zijn volledig afhankelijk geworden van de EU.
  Denk maar niet dat Nederland in welk conflict dan ook nog los van de EU een keuze zal maken om mee te doen, dit word allemaal besproken en besloten in Brussel.

 2. tonzwart

  Een schrale troost moge zijn, dat Nederland niet het enige land is waar softisme heerst en waar de halsemadoctrine de politiek bepaalt. In feite is heel West Europa in ontbinding. In Duitsland zijn er wat mensen wakker geworden en aan het demonstreren geslagen. Dat zal wel weinig helpen, maar het kan een beginnetje zijn van de ommekeer. Als het maar niet doorslaat naar een revolutie, want daar is niemand bij gebaat.

 3. cmsuijkerbuijk

  Die veelgenoemde expansiedrift van Rusland valt toch écht in het niet bij de woeste graaidrift om zo véél mogelijk landen in te palmen van de EU hoor. Brussel schraapt met begerige handen de armoedigste en onstabielste “landen” binnen haar invloedssfeer, althans dat poogt ze te doen zoals het fascistische Ukraïne, armoedzaaier Moldavië, de moslimfascisten van Turkije en noem de mafioze landen maar op. Ze zijn er voor de EU te kust en te keur en ze wil ze hebben ook, goedschiks of kwaadschiks, dat maakt het politbureau in Brussel geen zak uit en dan de Russen beschuldigen van expansiedrift? Die Russen mogen dan geen lieverdjes zijn, maar ze kunnen in de leer bij de dictators in Brussel!

  1. hans-e-pans

   Natuurlijk willen armoedige en onstabiele landen tot de EU toetreden, want er is daar wat te halen/krijgen.

   Tevens is het niet vreemd dat Putin/Rusland daar dan op reageerd, iets wat de hotemetoten in de EU/NAVO dan weer niet schijnen te begrijpen.

   Hoe hoger de hotemetoten in de boom zitten des te meer ze last hebben van zuurstofgebrek.

   Zuurstofgebrek tast op de langeduur het goed functioneren van de hersenen aan, dus is dit een verklaring van hun handelen.

 4. Pimsch

  Macht door afschrikking. Precies wat ISIS doet. Terreur is het middel, heersen is het doel.

 5. howardelgersma

  Speak softly and gently, but carry a big stick; zeggen we hier

  Dat doen ze in nederland allang niet meer:persoonlijke ervaring als reserve officier luchtmacht in de jaren zeventig ( om maar eens iets te noemen.)
  Een ‘bedrijf* van veel klagers , non-performers, boot lickers en ziek zwak en misselijk zijn, uitzonderingen daar gelaten
  Altijd maar leunen, financieel en militair, op noord amerika; ga de geschiedenis maar na.

  Het trojaanse paard is binnen de muren van “vesting”nederland, staat al op stal en wordt nog goed gevoerd(gesubsidieerd) ook.
  Good luck.

  1. Frank Verhoef

   Hear, hear.

 6. hendrikush

  Het gerommel in de onderbuik van nederland wordt langzamerhand steeds luider.
  De politici luisteren wel maar horen niets.

 7. Philippine

  Oekraïne wordt een NATO land.

 8. Lieftinck

  Ik propagandeer helemaal geen softheid. Wat ik zie is dat het westen op militair gebied de ene strategische fout op de andere stapelt. Als wij niet hadden ingegrepen in Irak, en dan heb ik het niet over Koeweit, of niet hadden ingegrepen in Libië, waar Rusland overigens ook niet achter stond, dan bestond ISIS niet en waren er miljoenen mensen, waaronder minderheden, minder afgeslacht. De kwestie Oekraïne is simpel. Daar is een democratisch gekozen regering onder goedkeuring, en waarschijnlijk ook met hulp, via een putch afgezet en vervangen door een marionetten regering van het westen, zoals ook uit afgetapte telefoontjes bleek, die ervoor moet zorgen dat het vierten reich, zich nog verder uitbreidt naar het Oosten, om Rusland de grond in te trappen, met als doel het creëren van conflicten, zodat de bevolking weer achter de Barssootjes van deze wereld gaat staan. De MSM probeert erin te pompen dat Putin een bezetter is, maar feit is dat meer dan 90% van de Krim, vindt dat zij Russisch is en zo moet blijven.

  Gelukkig zijn er ook nog mensen die zich niet laten informeren door de leugenpers. Tot nu toe had Putin het bij het goede eind, in het midden oosten. Het westen heeft er een chaos gecreëerd. En de chaos wordt nog groter, want het zijn met name concurrerende islamitische milities die overwinningen boeken op ISIS, niet het regeringsleger. M.a.w., het komt daar nooit meer goed. Arme minderheden.

  Wellicht kunnen de Koerden en Jezedisch nog gered worden via een Safe heaven in het noorden. Als het westen zo dapper is, laat ze daar dan voor zorgen. Misschien dat ik dan zelfs zonder tegenzin meega, als ik een oproep krijg. Al denk ik niet dat dit er nog in zit op mijn leeftijd. Ik moet er alleen niet aan denken dat ik moet vechten tegen Putin, alleen voor politieken idealen maar niet omdat de mensen bevrijd willen worden.

 9. Zander

  We zijn trouwens niet alleen pussy’s op politiek-militair vlak hoor. Al ik hoor wat mijn zoon word aangeleerd op school. Als een ander kind iets bij hem flikt moet hij “stop hou op ik vind het niet leuk zeggen” !?!!
  Schandalig, ik hoor iedere keer de zelfde naam van een ettertje uit zijn klas, van diverse ouders. Toen ik mijn zoontje (5 jaar oud) vertelde dat als hij door dat ettertje geslagen geduwd getrapt of wat dan ook zou worden, dat hij dit dan van mij terug moest doen.
  Volgende dag juf boos. Mijn zoon had “het ettertje” geschopt!! Ik heb de juf genegeerd en vol trots tussen de andere ouders in de klas mijn zoon verteld dat hij het goed had gedaan! Dag er na, gesprek op school met de juf en de intern begeleider van school. Het ging er bij hun niet in dat ik mijn zoon leerde geweld toe te passen. Waarop ik aangaf dat de school dan zijn verantwoordelijkheid over het welzijn van mijn en andere kinderen moest nemen. Dat het ettertje meer in de gaten gehouden moest worden etc etc. Eind stand we zijn het niet eens geworden.

  We zijn in het westen wars van betutteling en praat-oplossingen. Soms valt er gewoon niet te praten en moet je wat klappen uit delen om te krijgen wat je toebehoort.

  1. Pieter V

   Ik herken dit fenomeen.
   Wat mij dan verbaast wat het antwoord van die halve zachte malloten zoals die juf is als ze worden geconfronteerd met het feit dat ze zich geroepen voelen om de ouders van de gepeste kinderen aan te spreken op het gedrag van hun kinderen en dan als volgende de vraag waarom ze dat kennelijk niet doen bij de ouders van de etterbuilen.
   Als het antwoord dan is dat ze dat wel doen maar dat het geen resultaat heeft lijk het mij logisch dat de de ouders van de gepeste kinderen terecht geen boodschap kunnen hebben aan de zedenpreken van die onnozele halzen die zich onderwijzer(es) noemen.
   Het lijkt mij een goede oplossing om dat dan ook met redenen omkleed schriftelijk aan de leiding van de school te laten weten.

 10. hans-e-pans

  Kinderen in een groep voeden elkaar op, de storende factoren zijn dan vaak de begeleiders zoals onderwijzers enz.

  Dat was vroeger toen ik klein was zo, toen we kinderen kregen was dat zo, nu onze kinderen kinderen hebben is dat nog zo.

  Maar door de huidige praat/ouwehoercultuur in Nederland moet voor elk gedrag een oorzaak gevonden worden, met daarbij behorende oplossingen van praten praten en nog eens praten totdat iedereen sufgeluld is.

 11. Bes Tolen

  Defensie in de zin van De Hoop Scheffer? Nogal onzinnig als je als Nederland zo gemakkelijk iedereen en alles tot dit land toelaat. De eerste verdediging is juist om de massa immigratie tot staan te brengen. Anders wordt het land toch wel overgenomen door alles wat heel vreemd is aan dit land. Definitief wel te verstaan. De verdediging begint er mee jezelf als volk te handhaven. [Dat mag officieus niet meer gezien onder meer de uitspraken van minister president Kok in het nog niet zo grijze verleden. En officieel niet meer gezien een uitspraak van de rechtbank in Zwolle. Dus terug draaien die uitspraken.]. En verder te zorgen dat je goeie buren hebt en anders wel krijgt. Wat er toch het land definitief binnen komt, moet beperkt in aantal zijn en vooral een beter mens, een werkelijke verrijking. Maar de zwamneuzen zijn hier minister en staatssecretaris. Allerlei dubieuze organisaties van binnen en van buiten stellen hier de wet. Dat moet anders nu in wezen activistische enkelingen en groepen de zeggenschap hebben. Het kwaad dat ook nogal wat internationale organisaties met zich mee brengen. De regel dat die in vrijwel alles de wet stellen, moet verdwijnen. Als je je als land éénmaal aan een internationale organisatie bindt, weet je beslist niet wat de gevolgen zijn. Er is vervolgens alleen maar dwang. Dat gaat veel te ver.

 12. Jacobus

  Ik ben het eens met de stelling dat we ons militair moeten versterken, al zou het alleen maar zijn om in de te voorziene mondiale strijd om de grondstoffen we een machtsbalans met grootmachten als Rusland en China moeten realiseren. Ik trof hier echter nog niet het pleidooi aan voor een Europees leger. Onze veiligheid zal onmogelijk kunnen worden gerealiseerd zonder de vorming van de federale staat Europa met een federaal leger. Als we die consequentie niet durven te trekken zijn we sitting ducks voor Rusland en China als straks de echte strijd om de fossiele brandstoffen gaat uitbreken.

 13. toetssteen

  @Jacobus
  Ooit al eens van een FOAB gehoord? If not, succes met uw onwetendheid. Tip van de sluier, Rusland heeft er heel wat.
  Militair, laat me niet lachen stel padvinders.

 14. Jacobus

  Ik stel vast dat een inhoudelijke reactie op mij pleidooi voor een EU-leger uitblijft.

 15. huuskesjong

  Jacobus, hier een reactie:
  Samenwerken doen we al in de NATO. Maar een Europese krijgsmacht waarover de gluipers in Brussel de zeggenschap krijgen? Nooit oftenimmer!
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.